Twaalf duizend jaar geleden kwamen ze aan. Ze creëerden de mensheid en de regels waar ze naar moesten leven. Ze hadden goud nodig. Toen ze dat hadden, vertrokken ze weer. Maar niet zonder belofte: ze zouden terug komen en hun terugkomst zou het begin zijn van een spel dat de toekomst zou bepalen: Endgame. Duizenden jaren en vele generaties van de 12 originele bloedlijnen verder en Endgame staat op het punt te beginnen, aangekondigd door meteorietinslagen over de hele wereld.

Hoe Endgame gespeeld zal worden, wordt uitgelegd door Kepler 22b. Slechts één speler zal overleven. Het volk waartoe deze speler behoort, zal het enige ter aarde zijn dat blijft leven. De spelers moeten  op zoek naar sleutels.  Hiervoor krijgt elk een aanwijzing. De spelers kennen elkaars aanwijzing niet, dus moeten ze bedenken of ze gaan samenwerken of niet en met wie. Tenminste, dat zou je denken. Niets is minder waar. Nadat Kepler 22b het begin van Endgame heeft aangekondigd, breekt  de hel los.

Endgame is zeer vlot opgebouwd en je hoeft niet lang te wachten tot het echte spel begint. Vanaf het begin zit je op het puntje van je stoel en de gebeurtenissen vliegen elkaar om de oren. Wat wel jammer is, is dat de personages vrij plat en clichématig zijn neergezet. Zo is bijvoorbeeld de Amerikaanse speelster Sarah de lieve all American girl, is de Poolse speler gefixeerd op luxe en is de speler uit Mongolië zo gewelddadig dat hij Dzjengis Khan een amateur laat lijken. Daarnaast blijft de karakterontwikkeling ook wat achter. Zo wordt er nauwelijks stil gestaan bij de moorden, het liegen en vernietigen.

Het leuke van Endgame is dat het niet zomaar een verhaal is; er zit een groot interactief deel achter het boek. Het boek staat vol met raadsels en aanwijzingen die – indien correct geïnterpreteerd – leiden naar een prijs van maar liefst een half miljoen dollar. Wie wil dat nou niet winnen aan de hand van het lezen van een boek? In Nicky’s advanced readers copy zaten die aanwijzingen helaas niet. In de versie van Inge wel. De codes zijn pittig en absoluut voor de doorzetters. Heb je geen zin of tijd? Dan is het verhaal ook prima te volgen zonder ze op te lossen.

Al met al is Endgame een leesthrill die goed is voor een paar uurtjes leesplezier en, als je fan van codes en puzzels bent, minstens evenveel uren puzzeltijd. Voor degenen die van iets meer diepgang houden, is het vooral een lekker tussendoortje. Endgame leent zich prima voor een blockbuster, die dan ook al gepland staat. Net als een game.

Deze recensie is een duo recensie van Nicky Boesen en Inge Speelman
Endgame – De Opdracht / James Frey & Nils Johnson-Shelton / vertaald door Henrike Herber / Uitgeverij van Goor / 2014 / 392 pag. / ISBN 9789000340736

No Comments

Post a Comment