Als je Gayle Forman leest dan ben je bijna zeker van drie dingen: 1. Een prachtige schrijfstijl. 2. Een adorable romance 3. Feels – emoties, tranen en op het eind een klein glimlachje. Als je na If I Stay en Just One Day nog niet overtuigd was, dan gebeurt dat zeker na I Was Here.

I Was Here van Gayle Forman gaat over Cody en Meg, alleen…. Meg is er niet meer. Meg heeft zelfmoord gepleegd, alleen op een hotelkamer met giftige schoonmaakmiddelen. Cody’s beste vriendin is dood en ook zij is nu alleen. Ze is verdrietig, boos, in de war. Ze kan niet geloven dat Meg zoiets zou doen. Het enige wat ze nog van Meg heeft is haar afscheidsbrief: “(…)This has nothing to do with you and everything to do with me. It’s not your fault”. Ze voelt zich schuldig; dat het wèl haar schuld was, dat ze dit had moeten zien aankomen, dat ze er meer voor haar vriendin had moeten zijn.

Maar dan bezoekt Cody Meg’s slaapkamer bij de universiteit en ze krijgt het gevoel dat er iets niet klopt. Meg’s computer mist e-mails en er staat een verdacht versleuteld bestand op. Waar zijn die e-mails, wat staat er in het bestand en wat is er écht met Meg gebeurd. Cody besluit dit tot op de bodem uit te zoeken en opeens is ze niet meer alleen. Harry – Meg’s computer geek huisgenoot – en Ben – een charmante rising rockster die Meg op een andere manier dan Cody kent – zijn vastbesloten om Cody te helpen in haar zoektocht naar de waarheid. Hoever zal Cody gaan om te waarheid te achterhalen en is het dan niet ook voor haar te laat?

I Was Here is Gayle Forman op haar best. Haar schrijfstijl leest goed weg en haar verhalen voelen altijd heel realistisch. Zelfmoord is een lastig onderwerp. Het wordt vaak nog steeds gezien als een taboe, als een stigma terwijl acceptie zoveel beter zou zijn. Niet het accepteren van de daad, maar het accepteren van de onderliggende gevoelens en motieven, zodat daar aan gewerkt kan worden. Zodat er – met begrip – naar een oplossing gezocht kan worden. Gayle valt hierop terug: gedachten en gevoelens delen en weten dat je er niet alleen voor staat.

Een echte aanrader voor Forman’s fans, liefhebbers van boeken met een onderliggende betekenis en eigenlijk gewoon voor iedereen die een prachtig boek wil lezen.

I Was Here / Gayle Forman/ Engelse editie gelezen Uitgeverij Simon &Schuster / 2015 / 270 pag. / ISBN 9781471124396

No Comments

Post a Comment