Welkom in New York, een stad die wordt geleid door tieners! Na de mysterieuze Ziekte, die alle volwassenen en kinderen heeft uitgeroeid, wordt de wereld geregeerd door de overgebleven tieners: de Overlevers. Jefferson heeft zijn eigen stam en probeert zijn vrienden in deze bizarre omstandigheden in leven te houden. Ondertussen probeert hij ook de Ziekte te bestrijden tegen een hoge prijs. Dood, ziekte en geweld hebben in deze wereld de macht. Kan Jefferson en zijn stam overleven?

De cover van het boek lijkt net de voorkant van een DVD. Stoer en mooi vormgegeven. Dit past ook heel goed bij het verhaal. Overlevers is heel ‘filmisch’ geschreven. Je kan heel goed merken dat Chris Weitz een beroemde regisseur is van oorsprong. Deze man heeft een bijzonder goed gevoel voor pakkende en spannende scenes. Hij schrijft duidelijk en snel: je vliegt door het verhaal heen. Hij besteedt veel aandacht voor de set en de aankleding, waardoor het apocalyptische New York heel mooi gevormd wordt in je hoofd. Weitz heeft een zeer realistische, apocalyptische weergave weten te maken. Dit boek is zeker een aanrader voor mannelijke lezers die van games en actievolle films houden!

Weitz heeft Overlevers helaas heel tijdgebonden gemaakt. Hij maakt gebruik van populair en ‘hip’ woordgebruik. Het verhaal is niet tijdloos: bekende namen als Netflix, Facebook en Iphone 5 komen nadrukkelijk aan bod. Dat vind ik erg zonde, want het verlies van Netflix of een Iphone 5 is over 20 jaar al minder makkelijk voor te stellen (omdat het bijvoorbeeld al vervangen is door een alternatief). Nu al is er zelfs sprake van een veroudering: de Iphone 6 is er al! Jammer, Weitz had het meer onbepaald kunnen laten. Ik vond het ook erg jammer dat ik een bepaalde overheersende, mannelijke stem ervoer tijdens het verhaal. Ook bij zijn vrouwelijke personage Donna merk je mannelijke trekken. Het woordgebruik is lomp, kort, seksistisch en zeer direct. Voor de personage afwisseling had hij wat meer verschillen mogen aanbrengen. Hij had bijvoorbeeld Donna wat vrouwelijker en sierlijker mogen maken met haar woordgebruik.

Dit boek is een aanrader voor liefhebbers van apocalyptische verhalen. Fans van bijvoorbeeld World War Z, I am Legend en Gone kunnen hun hart ophalen bij dit verhaal! Overlevers is een heerlijk boek vol spanning, actie en mysterie!

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 20 jaar, 2e jaars studente Taal- en Cultuurstudies met als specialisatie middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.
Overlevers / Chris Weitz / vertaald door Anne-Marieke Buijs / Uitgeverij Luitingh-sijthoff / 2014 / 325 pag./ ISBN 9789021807836

No Comments

Post a Comment