Een onschuldig meisje is het laatste boek dat Bernlef naar zijn uitgever stuurde voor hij overleed. Ik heb twee andere boeken van hem gelezen en dit boek maakte op mij de meeste indruk. Het verhaal volgt met name Lucille, een dertienjarig meisje dat moeite heeft met de scheiding van haar ouders, is blijven zitten en volwassener is dan de rest van haar klasgenootjes. Ze is heel erg bezig met mannen en hoe ze van haar lichaam gebruik kan maken. Daarnaast wordt de nieuwe leraar van groep acht gevolgd, Jos. Lucille wil Jos uitdagen, maar dan loopt het uit de hand en in een klein dorp doen roddels snel de ronde.

Vanaf bladzijde één zit je in het verhaal vanwege Bernlefs schrijfstijl. Met niet al te uitgebreide beschrijvingen, maar door toch bepaalde dingen op te merken schetst hij vanaf moment één de sfeer zonder langdradig te zijn en zorgt hij ervoor dat je graag door wil lezen. Naast het feit dat hij de sfeer en omgeving heel goed en beeldend beschrijft, weet hij ook een duidelijk beeld van alle karakters te geven. Je ziet Lucille heel duidelijk voor je en krijgt bij de personages allemaal een indruk van hoe ze zijn, hoe ze op dingen zullen reageren.

Door het boek heen ga je Lucille beter begrijpen, wordt duidelijk waarom haar gedrag extreem is. De scheiding van haar ouders en haar moeder die vaak weg is, lijken ervoor te zorgen dat ze zich onbegrepen voelt. En hoewel ze misschien niet slim bezig is, kan je toch meeleven met haar en begrijpen waarom ze de dingen doet die ze doet. Jos vond ik ook een heel fijn personage om over te lezen, hij is duidelijk iemand die het goede voorheeft met de klas en probeert leuk les te geven. Ook maakt dit verhaal duidelijk hoe een klein dorpje niet zomaar een nieuwe inwoner accepteert en dat het soms niet uitmaakt of iets waarheid is of niet.

Het enige minpuntje dat ik bij dit boek heb, is dat ik het misschien nog iets dikker had gezien. Ik vond het laatste stuk van het verhaal ietsje aan de snelle kant en dat had van mij dus nog wel iets verder uitgewerkt mogen zijn. Gelukkig werd dat wel weer goed gemaakt door het einde, wat ik erg mooi vond. Dit boek is me erg goed bevallen en ik weet zeker dat ik de komende jaren zal gaan proberen meer van Bernlefs werk te lezen. Dit boek was klein maar fijn, mooi geschreven, met een goed verhaal en twee hoofdpersonages waarmee je mee kan leven.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
Een onschuldig meisje/ Bernlef/ Uitgeverij Querido/ 2015/ 164 blz./ ISBN: 9789021456263

No Comments

Post a Comment