Het is al erg genoeg om je moeder te verliezen op je vijftiende. Maar voor Pearl houdt het daar niet bij op. Haar moeder overlijdt tijdens de bevalling van haar halfzusje Rose. Meteen haat ze dus haar zusje voor het “vermoorden”van haar moeder. Ze kan haar niet aankijken of haar ook maar bij haar normale naam noemen, en dus noemt ze haar de Rat. Daarnaast krijgt Pearl ook nog te maken met de problemen waar bijna elke vijftienjarige mee te maken krijgt: je beste vriendin die een vriendje heeft, je eigen liefdesleven, een bemoeizuchtig familielid en dan moet je ook nog eens je eigen identiteit ontdekken.

Het jaar dat de wereld op zijn kop stond is een boek in dagboekvorm waarin Pearl een jaar lang vertelt hoe ze omgaat met deze problemen, hoe ze rouwt om haar moeder en langzaam aan haar normale leven weer oppakt, wat met vallen en opstaan gaat. Door de dagboekvorm zie je alles vanuit haar oogpunt en kun goed met haar meeleven. Je begrijpt precies wat door haar heen gaat, je snapt waarom ze op zoek gaat naar zichzelf en haar vriendin buitensluit, die het zelf niet snapt waarom ze dat doet. Af en toe was ik het ik-perspectief wel zat, maar andere momenten was het precies wat het boek goed maakte.

Het boek bestaat uit korte hoofdstukken en korte zinnen, waardoor ik het geen boek vind voor zestienjarigen. Ook ging het verhaal niet heel vlot en was het af en toe saai, want Pearl vindt zichzelf wel èrg zielig. Toch vind ik het al met al een goed boek, zeker niet ’t best denkbare, maar wel een goed boek. Het past beter bij de leeftijd van ongeveer dertien jaar, maar het is voor zestienjarigen wel een mooi boek om te lezen als je tussendoor iets wil lezen dat gewoon leuk is, zonder dat het een belangrijke boodschap met zich meedraagt.

Voor het lezen van dit boek, had ik nog nooit van dit boek of deze auteur gehoord. Het is dan ook pas in oktober 2014 uitgebracht bij uitgeverij Querido. Het boek is uit het Engels vertaald, het Engelse boek heet The Year of the Rat.

Deze recensie is geschreven door Anne-Hilde Blanken, 16 jaar, scholier aan het Roelof van Echten College te Hoogeveen.
Het jaar dat de wereld op zijn kop stond / Clare Furniss / vertaald door Esther Ottens / Uitgeverij Querido / 2014 / 272 p. / ISBN 9789045117201

No Comments

Post a Comment