Bloed tegen de vooruit.. Jill’s leven is niet altijd makkelijk geweest. Als weeskind ging ze van gezin naar gezin terwijl de dood van haar moeder haar blijft achtervolgen. Op haar zestiende verjaardag ziet Jill een schaduw van een draak en in een oogopslag is haar hele leven veranderd. Draken, een parallelle wereld, oorlog en actie: verlies jezelf in een wereld vol magie!

Zij die Hoort is het eerste deel van de veelbelovende Drägan Duma Trilogie. Patty van Delft is pas net gearriveerd in de schrijverswereld. In 2014 geeft ze haar eerste twee boeken uit, waaronder Zij die hoort en een Engelse poëziebundel My Wings. Dat de interesse van Patty bij poëzie ligt is duidelijk te merken aan haar schrijfstijl. Na een paar bladzijdes had ik al door dat ik te maken had met een getalenteerd schrijfster. Het boek leest lekker snel en gemakkelijk weg, maar dat doet niks af aan haar beeldende en mooie manier van omschrijven. Patty kan mooie beelden in je hoofd schilderen! In het begin van het boek haalt Patty een trucje met je uit als lezer. De droom-werkelijkheid-gedachten wisselingen waren leuk en verassend! Patty heeft al echte skills ontwikkeld en vertelt haar verhaal totaal niet amateuristisch.

Patty heeft een geheel eigen wereld weten te creëren. De historische en mythische elementen die ze er in heeft toegevoegd waren heel erg interessant. Ik vond de mysterieuze taal die ze gebruikt ontzettend tof! De woordenlijst en profetieën achterin zijn fijn voor de niet-oude taal sprekende lezer. Ik kon het boek niet meer wegleggen en wilde steeds terug kruipen in de wereld van Jill en haar draken. Ik moet hier alleen wel een kanttekening bij plaatsten. Ik merkte tijdens het lezen dat Patty heel graag veel aandacht besteed aan het beschrijven van haar wereld. Daardoor leek het af en toe meer een leef/dagboek dan werkelijk een spannend verhaal. Er werd niet sterk toegewerkt naar een alles omvattend plot. Ik zie dit deel dan ook meer als een introductie van de Drägan Duma Trilogie. Het was soms iets te veel schrijven om het beschrijven en niet om het vertellen. Maar de schrijfster is natuurlijk pas net begonnen en ik vind dat ze haar eerste stappen heel stevig zet! Ik denk dat we nog veel meer fantasy van Patty kunnen verwachten. Ik ben in ieder geval fan van haar beeldend schrijven! Fans van draken en spanning zullen om deze trilogie juichen!

Deze recensie is geschreven door Willemijn van Hees, 20 jaar, 2e jaars studente Taal- en Cultuurstudies met als specialisatie middeleeuwse kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.
Zij die Hoort / Patty van Delft / Celtica Publishing / 2014 / 414 pag. / ISBN 9789491300240

No Comments

Post a Comment