In de nieuwe thriller van Elvin Post, volgen we Jane Raimy. Zij heeft een erg succesvol kookprogramma op de buis, maar lang niet alles in haar privéleven loopt net zo op rolletjes. Ze heeft namelijk een scheiding achter de rug en haar oma is net overleden. Het boek begint op het moment dat ze aan een nieuw seizoen van Dame Blanche gaat beginnen. Dan is er Jerry Lauper, een psychopaat die sinds een paar maanden uit de gevangenis is. Sinds hij haar een keer op TV gezien heeft is hij ervan overtuigd dat zij zijn zielsverwant is en hij doet alles om met haar in contact te komen.

Ik lees niet vaak thrillers, ze zijn nou eenmaal niet mijn ding en lijken vaak op elkaar in mijn ogen. De achterkant van dit boek klonk me echter origineel in de oren en ik hoopte dat het mij zou verrassen. Jammer genoeg is dit niet gelukt, want hoewel er een aantal punten in zitten die naar mijn idee zeker potentie hadden, was veel in dit boek het net niet.

Het boek begon voor mij veelbelovend, het leest namelijk erg vlot en het verhaal begon interessant. Jerry wordt naar mijn idee als een bizar, maar toch geloofwaardig personage neergezet. Dit houdt Post gelukkig het hele boek door vol. Ook Jane is een personage dat levensecht en leuk is. Je kan ermee leven, zullen we maar zeggen. Sommige nevenpersonages daarentegen vond ik wel wat minder. Ze voelden geforceerd en ook de manier om via bijvoorbeeld het personage Rocky wat extra humor in het verhaal te brengen wist mij niet echt te overtuigen.

Na de eerste honderdvijftig pagina’s begon het boek mijn aandacht dan ook een beetje te verliezen. Dit met name omdat het boek een beetje voortkabbelt. Naar mijn idee komt er onvldoende spanning in voor en de poging om wat humor in het boek te brengen vond ik ook niet al te geslaagd. Hoewel er wel wat grappige elementen in zitten, was dit voor mij een gevalletje net niet. Alsof er geen keuze gemaakt kon worden tussen thriller en komisch. Richting het einde toe kwam er iets meer spanning in het verhaal en ik werd wel nieuwsgierig naar hoe alles uiteindelijk op zijn plek zou vallen, helaas zag ik het aantal pagina’s wat ik nog moest lezen steeds kleiner worden en de climax werd naar mijn idee te snel en makkelijk afgedaan. Ik heb het boek dus met een wat onbevredigend gevoel gesloten. Een boek dat zeker interessant en goed had kunnen zijn, maar voor mij was de uitwerking hem niet helemaal.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
Dame Blanche / Elvin Post / Uitgeverij Ambo Anthos / 2015 / 313 blz. / ISBN 9789041411358

No Comments

Post a Comment