Drakentovenaar is het tweede boek van An Janssens en het vervolg op haar debuutroman Drakenkoningin. Met haar eerste boek won ze in 2013 de eerste Luitingh Fantasy schrijfwedstrijd. Drakentovenaar speelt zich rond dezelfde tijd af als het eerste deel, maar aan de andere kant van de Grote Muur. De muur verdeelt het Noorden en het Zuiden. Het Noorden waar de kilte heerst en het Zuiden waar het vuur steeds verder oprukt. Drakentovenaar speelt zich af aan de zuidkant van de muur. De wereld is hier zo heet dat leven enkel diep in de bergen mogelijk is, waar mensen en tovenaars al zevenhonderd jaar lang opgesloten zit in een gigantische grottenstad.

De jonge Var groeit op in deze wereld als zoon van een rebellenleider. Zijn hele leven heeft hij toegewerkt naar maar één doel: de tovenaarsprinses ontvoeren uit haar kasteel en op deze manier de koninklijke familie onder druk zetten om de Grote Muur te doen vallen en de weg naar het koele noorden te openen. Var en zijn mannen hebben echter niet gerekend op de Buigmoeder, een magiezuiger die zich eeuwen lang in een van de grottenstelsels heeft verstopt. Een wezen dat gevoelens kan vervormen. Al gauw weet niemand meer wat echt of nep is. De verzetsstrijders veranderen in gehoorzame schapen, relaties worden onder druk gezet en het duurt niet lang of Var ziet langzaam het grote plan in duigen vallen.

Via de boekenlijst van De Leesfabriek heb ik kennis mogen maken met dit boek. De beschrijving klonk erg interessant ook al had ik nog niet eerder over het boek gehoord. Toen ik het boek thuis ontvangen had was ik een beetje angstig toen ik las dat het een vervolg op een eerder was en ben direct op zoek gegaan naar een beschrijving van het eerste deel. Dit had ik namelijk niet gelezen. De beschrijving klonk erg interessant en maakte me nieuwsgierig naar het boek dat ik in handen had. Toch heb ik ook hier wat informatie over op gezocht. Gelukkig kon ik hier uit opmaken dat het om een vervolg ging dat tegelijkertijd afspeelde en dat dus ook los gelezen kon worden.

Vrijwel direct ben ik begonnen met lezen. Het kostte me wat moeite om in het verhaal te komen. Ik lees niet ontzettend veel fantasy en al helemaal niet veel in het Nederlands, maar het duurde nog geen veertig bladzijden of ik zat er helemaal in. De rest van het boek heb ik binnen een dag uitgelezen. Na ieder hoofdstuk was ik weer benieuwd hoe het verder zou gaan, hoe het zou aflopen met Var, met Zia, met Nevsemir en uiteindelijk zelfs met de steenharpij Meli. Elke keer wanneer het hoofdstuk uit was moest ik wel verder lezen, cliffhangers… je moet er wel van houden hoor. De manier waarop An Janssens een wereld creëert is er eentje waar ik erg van houd. Ze beschrijft alles tot in detail waardoor ik, als beelddenker, direct alles voor me zie. Dat vind ik geweldig bij een boek, ik hou ervan me te verliezen in een verhaal. Verhalen waarbij ik rond kan lopen in de wereld waar ook de personages rond lopen. Iedere beslissing die de personages maken, alle gedachten die je kan volgen. De plottwist die ongeveer op twee derde van het boek ineens tevoorschijn sprong had ik totaal niet verwacht, ik kon het boek gewoon niet meer weg leggen!

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende oogpunten. Vanuit die van Nevsemir de tovenaarsprinses, vanuit die van Var de zoon van de rebellenleider, die van Zia het zusje van Var en uiteindelijk ook vanuit het oogpunt van de Buigmoeder. In het begin was dit erg verwarrend, maar wanneer de verhaallijnen samen komen en het allemaal duidelijk wordt vond ik het geweldig om het verhaal te zien vanuit de verschillende leidende personages. Er gebeurde zoveel in het boek dat ik teleurgesteld was dat ik het al zo snel weer uit had en dat ik graag wilde weten of er nog meer komt. Want op de manier waarop het boek eindigt, heb ik het idee dat er nog een vervolg komt, als dit het geval is zal ik daar smacht naar uit kijken!

Toch maar eens kijken of ik ergens Drakenkoningin kan vinden, want ik ben nu wel heel benieuwd naar meer! Ik heb het boek vier van de vijf sterren gegeven, omdat ik soms een beetje in de war raakte, maar het voor de rest een aan te raden boek is. Als je van dit genre houdt, je er in thuis voelt zou ik dit boek zeker lezen!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 25 jaar en student Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan het Saxion Hogeschool te Enschede. Je kunt haar leesavonturen volgen op instagram: Daff0dill.
Drakentovenaar / An Janssens / Uitgeverij Luitingh-Sijthof / 2014 / 287 pag. / ISBN 9789024564743

No Comments

Post a Comment