Het profielwerkstuk is toch wel een van de belangrijkste dingen in je eindexamen jaar – na het eindexamen zelf natuurlijk. Dan kun je – als je net zoals ik geen onderwerp wist – indrukwekkend onderzoek gaan doen bij de Universiteit van Leiden naar de mogelijkheid tot het genezen van kanker. Of je kan onderzoek doen naar de verschillende manieren waarop je een boek kan uitgeven. Om vervolgens zelf een boek te schrijven en dat vervolgens ook echt zelf uit te geven. Dat is wat Nadine Allewijn heeft gedaan en dit resulteerde in haar debuut United.

United gaat over Nederland in het jaar 2114. Zeeland is qua ontwikkeling tientallen jaren achter op de rest van Nederland terwijl in Amsterdam het koningshuis als celebrities bekend staan. Door de grote verschillen heeft Het Rijk een systeem ontwikkeld om mensen te koppelen: ‘United’. Dit systeem zoekt naar overeenkomsten en koppelt de achttienjarigen die het beste bij elkaar passen. Deze koppeling staat vast en iedereen moet zich eraan houden.

Feline woont in Zeeland en kan niet wachten tot ze gekoppeld wordt en haar oudere broer Timor en zijn vele klusjes achter zich kan laten. Stijn woont in Amsterdam en ieder meisje droomt ervan om aan hem gekoppeld te worden, maar Stijn zelf is niet zo’n fan van United want hij draagt een geheim met zich mee.
Feline en Stijn worden aan elkaar gekoppeld, iets wat ze achteraf allebei eigenlijk niet zouden willen. Maar United beslist en de koppeling moet worden nageleefd. Twee compleet verschillende werelden botsen, geheimen komen naar boven en bedreigingen worden uitgevoerd. Zullen Stijn en Feline een oplossing vinden of zijn ze de eerste fout van United?

Een boek schrijven is een heel proces, maar het ziet er naar uit dat Nadine op de goede weg zit. In een korte tijd heeft ze een goed en origineel debuut weten te schrijven én heeft ze deze zelf uitgegeven. United heeft – naar mijn mening – een nogal trage opbouw, maar toch is het op zo’n manier geschreven dat je door wil blijven lezen en er achter wil komen wat er nou precies gaat gebeuren. En als er dan eindelijk beweging komt in het verhaal, beland je meteen in een stroomversnelling terecht barst het verhaal van de spanning.

United is aan te raden aan iedereen die een interessant en spannend verhaal wil lezen over misschien wel een mogelijke toekomst van Nederland. Ik denk dat het met Nadine’s profielwerkstuk wel goed is gekomen en ze is zeker een schrijfster om in de gaten te houden.

United / Nadine Allewijn / Brave New Books / 2014 / 257 pag. / ISBN 9789402127263

No Comments

Post a Comment