Het met passie en liefde geschreven debuut van Nickolas Butler heeft niet voor niets al heel wat successen geboekt. Het is een roman over de grilligheid, maar ook de kracht van vriendschap en liefde. Henry, Lee, Kip en Ronny zijn samen opgegroeid in het kleine plaatsje Little Wing, gelegen in Wisconsin. Na hun tienerjaren zijn ze allemaal een andere weg ingeslagen en de wijde wereld ingetrokken. Lee is een wereldberoemde zanger, Kip is inmiddels een miljonair en Ronny was vroeger een legendarische rodeorijder. Alleen Henry heeft zijn geliefde stadje nooit verlaten en runt zijn boerenbedrijf samen met zijn grote liefde, Beth. Als alle vrienden weer bij elkaar komen voor de trouwerij van Kip, blijkt dat de verhoudingen na al die jaren toch anders liggen. We volgen de vier mannen en Beth tijdens hun zoektocht naar de oude, vertrouwde vriendschap, terwijl we mogen genieten van uitvoerige beschrijvingen van het Amerikaanse platteland.

‘De dag dat Beth en Henry trouwden zag er als volgt uit: Laaghangende wolken schraapten de aarde, beken en rivieren waren vol en vuil, groen-met-gele trekkers egden de akkers. V-formaties van wilde ganzen in de grijswollen lucht volgden hun oeroude, jaarlijkse uittocht, roodstaartbuizerds op telefoonpalen aasden op woelratten en veldmuizen, koeien stonden loom in de modder en de rook van een autobandenbrand een paar kilometer verderop besmeurde een stuk horizon.’

Ik geniet er altijd wel van. Om de zoveel bladzijdes even een stukje tekst reserveren voor een beschrijving overvloedig aan bijvoeglijke naamwoorden. Butler doet het gelukkig niet te veel, maar net genoeg om zijn eigen voorliefde voor zijn geboortestaat Wisconsin te delen met ons.

Shotgun Lovesongs is opgedeeld in hoofdstukken, geschreven vanuit verschillende perspectieven. Vooral Beth, Lee en Henry zijn goed vertegenwoordigd en die kunnen dan ook wel gezien worden als de drie belangrijkste personages. Halverwege het boek komt er een indrukwekkende plot twist rondom Lee en Beth, waar Henry duidelijk niet zo blij mee is. Oude, weggestopte geheimen komen naar boven en huwelijken dreigen uiteen te vallen. Sommigen verlangen terug naar het veilige plaatsje, anderen willen eigenlijk wel weer weg. Spanning en sensatie, al met al, gehuld in een boek waar ik eigenlijk heel rustig van werd. De rust en bijna landelijke stijl van schrijven is zowel de kracht als het mogelijke struikelpunt van Nickolas Butler. Het boek zat af en toe wel op het randje van saai, bijna zoals een willekeurige chicklit. Je weet wel, die verhalen waarbij je al vanaf pagina één weet wie met wie eindigt. De toch iets diepere laag in het boek zorgt ervoor dat je verder wilt lezen, terwijl je al een voorgevoel hebt dat het boek perfect en gunstig voor alle personages zal eindigen. Een prestatie op zich van de ietwat romantische schrijver.

Een typisch vakantieboek om mee te nemen naar witte stranden met palmbomen. Shotgun Lovesongs is in een paar dagen uit te lezen, je achterlatend met een prettig gevoel. Het verhaal van de alledaagse mens, gehuld in een fijn Amerikaans jasje.

Shotgun Lovesongs / Nickolas Butler / vertaald door Bert Meelker / Uitgeverij Ambo|Anthos / 2014 / 293 pag. / ISBN 9789041423771

No Comments

Post a Comment