Gevangene van de nacht (origineel: Prisoner of night and fog) is het debuut van Anne Blankman in het genre van historische fictie. Het is het eerste boek van een serie, bestaande uit twee boeken. Het tweede deel is nog niet verschenen in het Nederlands.

Gevangene van de nacht volgt het leven van de 17-jarige Gretchen Müller. Ze woont samen met haar moeder en broer in Berlijn rond 1930. Ze is opgegroeid met de ideeën van de Nationaal Sociaal Partij, wiens leider haar eigen oom Dolf is, beter bekend als Adolf Hitler. Haar vader gaf zijn leven voor Dolf en vanaf dat moment ziet Gretchen hem als tweede vader. Ze bewondert hem en heeft nooit zijn uitspraken en ideeën betwijfelt, tot ze de jonge Joodse journalist Daniel ontmoet.

Daniel vertelt dat hij vermoedt dat er meer achter de heldhaftige daad van haar vader schuilt. Hij claimt dat haar vader niet de dood is gestorven waar Dolf het altijd over heeft en dus dat haar vader gewillig zijn leven voor haar oom heeft gegeven. Langzaamaan leert Gretchen Daniel meer kennen en ziet ze steeds meer fouten in de wereld om haar heen. Waarom zou ze Daniel als vijand moeten zien, enkel omdat haar oom dat zegt? Met zijn hulp probeert ze achter de waarheid te komen van haar vaders dood en de ware betekenis achter de woorden van haar oom Dolf. Maar als steeds meer boven tafel komt, moet ze beslissen hoe ver ze wilt gaan om achter de gehele waarheid te komen.

Gevangene van de nacht is een prachtig boek over de tijd rond 1930. Het is de tijd voordat Adolf Hitler zijn grote populariteit en macht bereikt. Anne Blankman heeft onwijs veel research gedaan en dat blijkt uit het lange nawoord, waarin ze nogmaals de gebeurtenissen rond 1930 beschrijft om het verhaal te verduidelijken. Gretchen heeft namelijk niet echt geleefd en het verhaal is dus een mix van fictionele personages met werkelijke personages en gebeurtenissen.

Gretchen maakt een grote ontwikkeling door in het boek en dat maakt haar een interessant personage. In het begin is ze erg naïef en blind voor alles wat er om haar heen gebeurde. Gezien ze is opgegroeid om Adolf Hitler als haar oom te zien en te geloven dat hij het beste met Duitsland voor had, was het makkelijker om te begrijpen waarom zij de gebeurtenissen om haar heen zag als ‘’normaal’’. Het was intrigerend om te lezen hoe makkelijk Gretchen, haar familie en de andere aanhangers van de Nationaal Sociaal Partij gehersenspoeld werden door Hitler. Pas als Gretchen Daniel ontmoet en zijn verhalen hoort, durft ze te denken voor zichzelf en ziet ze pas wat voor dreiging Hitler aan het worden is.

Gevangene van de nacht is een boek dat gemakkelijk gelezen en bediscussieerd kan worden op scholen, omdat het een belangrijke, maar vaak niet veel toegelichte tijd is. Het zijn de jaren voordat Adolf Hitler de top bereikt van zijn macht. Het einde laat de lezer echter heel wat te wensen over. Er gebeuren een heleboel dingen en dan is het opeens klaar. Gelukkig voor ons smachtende lezers is er een deel twee, die momenteel nog niet in het Nederlands is vertaald. Concluderend kan ik dus enkel dit boek van harte aanraden: als je eenmaal begint met lezen, dan kan je niet meer stoppen.

Deze recensie is geschreven door Christina Eecen, 19 jaar en studente Geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Gevangene van de nacht / Anne Blankman / vertaling door Meeder Lydia / Uitgeverij Cargo Young / 2014 / 352 pagina’s / ISBN 9789023489436

No Comments

Post a Comment