‘Probeer me niet te vinden, en bellen heeft ook geen zin, aangezien ik al in het vliegtuig zit op het moment dat je dit leest. Liefs en levenswijsheid, Clara xxxxxxxxxx’
De dertigjarige reclameman Dan(iel) is weer single en daar baalt hij eigenlijk meer van dan hij wil toegeven. Daarbij komt dat hij ook nog opgescheept zit met Clara’s hond, Doggo. Hij houdt niet eens van honden. Als het aan Dan ligt, gaat die lelijke hond zo snel mogelijk terug naar het asiel. Maar Doggo heeft andere plannen. Hij gaat met Dan mee naar zijn werk en pakt daar al zijn collega’s in, inclusief Edie, de aantrekkelijke artdirector. En voor hij het weet heeft Dan een nieuw maatje. Want Doggo is meer dan een harig monster: hij is een hond met karakter, een speciale vriend op vier poten, een held!

Wat mij enigszins opvalt, is dat er de laatste tijd veel boeken verschijnen met dieren in de hoofdrol. Meer bepaald katten en honden vallen blijkbaar erg in de smaak als protagonist. Hoewel ik het in eerste instantie een rare trend vond, ben ook ik gezwicht voor de harige viervoeters.

De cover van het boek heeft niets bijzonders dat mijn aandacht trok. Het geeft niets prijs over het verhaal en maakte me ook niet nieuwsgierig. Hier hadden ze misschien meer mee kunnen doen. Maar de titel trok me wel aan. Een parodie op Wachten op Godot van Samuel Beckett, maar dan met een hond in de hoofdrol. Hoe verzin je het. Maar ik ben fan, van alle personages. De auteur heeft zijn personages heel realistisch uitgewerkt en het verhaal wordt geschetst in een alledaagse omgeving. Daardoor staat het verhaal kort bij de lezer en zit je er onmiddellijk middenin. Ook de schrijfstijl bevordert dit. Verwacht geen hoogstaand literair niveau, maar de auteur hanteert een duidelijke en krachtige schrijfstijl zonder al te veel rond de pot te draaien. Die stijl komt in dit boek perfect tot zijn recht. Daarnaast gaat er ook een bepaalde eerlijkheid uit van het verhaal. De personages zijn zo oprecht en slagen er ook in af en toe hun stommiteiten en slechte eigenschappen op een onbewaakt moment prijs te geven. Daardoor kwamen de scènes tot leven, alsof de personages in mijn eigen woonkamer hun dialogen voerden. Ik kon het boek dan ook heel moeilijk neerleggen. Ik vreesde alleen even het einde. Ik zag een aantal clichés opduiken, maar gelukkig bleek er toch nog een onverwachte wending in het verhaal te zitten die de clichés doorbrak. Maar hallo, dat einde?? Ik moet wachten op een eventueel vervolg of… ?!?!

Wachten op Doggo is een heerlijk meeslepend boek waarmee je na een lange en drukke dag de zetel in kan en de stress even weg kan glimlachen. Maar pas wel op, zo’n hond in de hoofdrol werkt verslavend!

Wachten op Doggo / Mark B. Mills / Vertaald door Jonas de Vries / Uitgeverij Luitigh-Sijthoff / 2015 / 224 pag. / ISBN 9789021810522

No Comments

Post a Comment