Sarah Meuleman is succesvol in de wereld van de journalistiek: op televisie presenteert ze onder meer voor de VPRO, in 2011 startte ze haar eigen kunstprogramma “Sarah’s Barbaren” en ook geeft ze regelmatig presentatie workshops en lezingen over culturele thema’s. Nooit eerder heeft ze echter een boek uitgegeven. Tot nu.

De zes levens van Sophie is veel meer dan een ‘gewone’ thriller, veel meer dan enkel een spannend verhaal over een mysterieuze verdwijning. Sarah Meuleman neemt je mee op reis in de hoofden van verschillende personages – zowel historische als moderne, fictieve als echte – die allemaal één ding gemeen hebben: op een dag zijn ze verdwenen.

Sophie en Hannah zijn beste vriendinnen al sinds dat ze klein waren, totdat een onzichtbare kracht hen uit elkaar lijkt te drijven. Agatha Christie, Barbara Follett en Virginia Woolf waren schrijfsters, die aan de buitenkant succesvol en talentvol waren, maar diep van binnen ongelukkig met het leven dat ze leidden.
Als Sophie op een dag verdwijnt, blijft Hannah achter met haar eigen verwrongen geschiedenis en die van de drie schrijfsters, naar wie ze research doet in haar baan als columnist.

Als lezer volg je de verschillende levens, op het eerste gezicht als een warboel van verschillende stemmen en gedachten, maar al snel als een psychologisch netwerk van personages die op de een of andere manier allemaal met elkaar verbonden zijn. Alle personages zijn zorgvuldig uitgewerkt en uitgediept en geen van hen voelt oppervlakkig of surrealistisch aan. De levens van de historische personages zijn zelfs zo echt beschreven dat het lijkt alsof Sarah de mensen zelf gekend heeft. Hun pijn en hun diepste gedachten worden bloot gelegd op een manier alsof je een kijkje neemt in een dagboek. Een echt dagboek uit de 20e eeuw, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, het typmachinetijdperk. Je waant je als lezer even in deze wereld, mag even baden in de levens van historische figuren, in hun schoenen lopen en door hun ogen kijken.

Het is een waardevol inkijkje dat zeker de moeite waard is. Hannahs stem vlecht de verschillende verhalen aan elkaar tot één geheel. Je volgt haar in haar zoektocht naar voldoening, naar geluk, naar antwoorden op haar onbeantwoorde vragen. Haar gevoelens zijn zo raak beschreven dat je haar bijna kunt voelen in haar wanhoop, haar paniek, haar waanzin. Sarah heeft een vlotte schrijfstijl die heerlijk wegleest. Korte zinnen, waarachter grote betekenissen schuilgaan, en lange zinnen, die het verhaal net dat beetje extra kleur geven, wisselen elkaar af. Hierdoor ontstaat er een patroon van snelle, spannende en stille, betekenisvolle momenten; de perfecte mix voor een psychologische thriller. De zes levens van Sophie is een thriller van kwaliteit. Het is een achtbaan van verhalen, gevoelens en gedachten die samen een weg vormen naar een climax die tegelijkertijd onthullend, gruwelijk en bijzonder is.

Deze recensies is geschreven door Jedidja Stikkelorom, 16 jaar, VWO leerling van het Pascal College in Zaandam
De zes levens van Sophie / Sarah Meuleman / Uitgeverij Lebowski / 2015 / 288 pag. / ISBN 9789048820627

No Comments

Post a Comment