Op 28 maart 2015 is er een groot feest in Amersfoort, ter ere van de allereerste Young Adult boekenweek! Dit vieren we samen met De Leesfabriek, uitgeverij Clavis, 4 auteurs, bloggers, artiesten en jongeren die van lezen houden in KadECafé te Amersfoort. Via Facebook kan je je daarvoor nog steeds opgeven. Klik HIER. Eén van de aanwezige auteurs is Jennefer Mellink. Ze zal praten over haar boek Gebroken. Ik heb het boek gelezen, en dit is mijn recensie.

“Anna’s zestiende verjaardag loopt uit op een ramp.
Tijdens haar feest wordt ze verkracht.
Ze probeert de dader te vinden, maar iedereen in haar omgeving lijkt verdacht.
Zodra ze een spoor heeft gevonden, wordt ze overmeesterd en ontvoerd. Maandenlang zit ze opgesloten in een pikdonkere ruimte.
Als ze eindelijk weet te ontsnappen, heeft ze nog maar één doel: wraak.” [Goodreads]

Jennefer Mellink schreef een ontzettend spannende thriller over de net 16-jarige Anna, die, wanneer haar ouders op vakantie zijn, een ontzettend groot feest ter ere van haar verjaardag geeft. De hele dag doet ze voorbereidingen met haar beste vriendin, Sylvie. Als het feest eindelijk begint, lijkt alles goed te gaan – tot er ongewenste gasten binnen komen en Anna met knallende koppijn op bed gaat liggen. Wat er dan gebeurt, had niemand zich kunnen voorstellen. Anna wordt verkracht.

Als lezer volg je het verhaal vanuit twee perspectieven: die van Anna en die van haar verkrachter. Anna krijgt voor haar 16de verjaardag van haar oma een leren dagboek. Eerst weet Anna niet zo goed wat ze er mee moet, maar besluit uiteindelijk dat het leuk is om de verhalen over haar leven later terug te kunnen lezen. De nacht dat ze verkracht wordt, steelt haar verkrachter het dagboek. Het perspectief van de verkrachter lezen we dan ook aan de hand van de verhalen die hij schrijft in het dagboek. Hij is trots op wat hij gedaan heeft – voor de lezer kan dit een lichte shock opleveren.

Maar Anna geeft niet op. Ondanks dat ze in eerste instantie niemand haar verhaal durft te vertellen, wilt ze er wel achter komen wie de dader is. Is het misschien Jim, de jonge man die ongenodigd op haar feestje binnen was gedrongen? Is het Rolf, de man die gisteren drank voor haar feestje had gekocht, toen ze zichzelf niet kon legitimeren bij de supermarkt? Of is het Remco? Of misschien zelfs Mikey? Anna is radeloos en besluit haar geheim te vertellen aan haar mentor – een jonge man die haar altijd een luisterend oor had geboden. Hij schrikt en raadt haar aan meteen naar de politie te gaan. Anna krijgt niet de hulp die ze verwachtte – haar ouders mogen immers niets weten van het verboden feestje en wanneer ze aangifte zou doen tegen haar verkrachter, zouden haar ouders er natuurlijk achter komen. Haar mentor drukt haar op het hart om naar de politie te gaan en vertrekt vervolgens naar het buitenland.

Anna is radeloos en neemt de beslissing om zelf maar achter haar verkrachter aan te gaan – iets wat ik niet heel verstandig vond. Als 16-jarig meisje ga je niet op zoek naar de man die je pijn heeft gedaan. Al helemaal niet als niemand weet waar je bent en waar je heen gaat. Wanneer Anna denkt de dader te hebben gevonden, ontdekt ze daar ze haar telefoon is vergeten. Dit vond ik, qua verhaallijn, misschien net iets té toevallig. Het paste allemaal precies. Als Anna er vandoor wilt gaan, wordt ze bruut van achter vastgegrepen, krijgt ze een stroomschok toegediend en wordt ze meegenomen in een auto. Als ze wakker wordt ligt ze, bijna naakt, in een vierkante ruimte en heeft ze geen idee waar ze is. Vanaf dat moment belandt ze in een hel en weet ze niet of ze ooit nog levend zal ontkomen aan de man die haar leven verpest.

De dagen, weken en maanden die ze doorbrengt in de grote ruimte maken duidelijk hoe verschrikkelijk het is om geen daglicht te kunnen zien, hoe het is om je te moeten overgeven aan een monster en vooral hoe het is om afgesloten te zijn van de rest van de wereld. Anna heeft geen idee van tijd meer, aangezien haar verkrachter soms dagenlang niet langs komen. Ze wordt mager en zwak, iets waar ze in het begin nog tegen probeerde te vechten. Er vindt een psychologische strijd plaats in haar hoofd, die zich voortzet wanneer ze eindelijk kan ontsnappen. Anna wilt maar één ding: wraak nemen op haar ontvoerder/verkrachter.

Het begin van het verhaal vond ik typisch een chickflick begin, maar als snel veranderde het in een bloedstollende thriller. Jennefer Mellink is niet bang om te schrijven over heftige gebeurtenissen of hartbrekende gevoelens van haar personages. Ze maakt een controle freak en een beest van Anna’s verkrachter, die Anna helemaaal voor zichzelf wilt houden. Ik kreeg van de dagboekfragmenten rillingen op mijn rug en kon me lastig voorstellen hoe iemand tot zo’n daad in staat kon zijn.

Op sommige momenten vond ik het verhaal ontzettend sterk en goed gevonden, al dacht ik op andere momenten dat bepaalde dingen heel toevallig samenvielen, alsof het geschreven was om het plot van het verhaal door te laten kunnen lopen. Op zich was dat niet heel erg storend, want dat maakte het boek er niet minder spannend op. Ik heb het boek vanaf het moment dat de verkrachter zijn plannen vertelt over het ontvoeren van Anna niet meer weg kunnen leggen en zag de enorme plot twist aan het einde al helemaal niet aankomen. Gebroken heeft een half open einde, wat mij deed smachten naar meer. Het is ongelooflijk wat Anna heeft moeten doormaken en ik was ontzettend boos op de man die haar dit aan heeft gedaan, ondanks dat hij natuurlijk een fictief personage is. Jennefer heeft een meeslepend verhaal geschreven die nog lang bij je blijft.

Deze recensie is geschreven door Nanouk Meijer, 20 jaar, student Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Nanouk leest, zingt en schrijft en publiceert haar ervaringen op haar eigen blogsite www.dutchbookchick.com
Gebroken / Jennefer Mellink / Uitgeverij Clavis Young Adult / 2014 / 215 pag. / ISBN 9789044819540

No Comments

Post a Comment