Rode liefde klinkt in eerste instantie als een hele slechte liefdesroman. Niets is minder waar. Ook al speelt de liefde een rol in deze roman, het hoofdthema is spionage, en dan nog welk tegen je eigen land. Hoe kom je hiertoe?

Joan is 87 wanneer op een dag de Britse inlichtingendienst aanbelt. Ze zijn gekomen om Joan te verhoren aangezien haar naam is opgedoken in een van hun onderzoeken. Het verleden heeft Joan ingehaald. Toen Joan in 1937 ging studeren aan Cambridge raakte ze bevriend met Sonya en haar neef Leo, beiden aanhangers van het communisme. Ze probeerden Joan meermaals te overtuigen hun kant te kiezen, zonder succes. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en Joan komt te werken, als secretaresse, voor een geheime tak van de overheid. Weer probeert Leo haar te overtuigen informatie door te spelen aan de Russen.

De vaart in Rode liefde wordt gecreëerd door de sprongen van heden naar verleden. Aan het begin weet je vrijwel meteen wat Joan gedaan heeft in de Tweede Wereldoorlog, maar dit doet niets af aan de spanning in het verhaal omdat je haar motivatie niet kent. Joan heeft haar oorlogsverleden altijd geheim gehouden voor haar zoon, die nu opeens geconfronteerd wordt met wat ze gedaan heeft. Op een ontroerende manier beschrijft Rooney wat voor impact dit heeft op hun relatie.

Wat voor mij nog wel eens lastig is, me niet ergeren aan de naïviteit van, met name vrouwelijke, hoofdpersonen. Zo ook in Rode liefde. Ondanks het feit dat Joan gestudeerd heeft en een goede baan, krijgt ze elke keer dat ze Leo ziet knikkende knieën en durft hem nauwelijks tegen te spreken omdat hij het vast beter weet. Voor mij waren de liefdesperikelen tussen Joan en Leo vooral een irritante afleiding van het verhaal. Ik had het geloofwaardiger gevonden wanneer ze een hechte vriendschap hadden.

Het inkijkje dat Rooney je geeft in de tijd waarin spionage aan de orde van de dag was en het leven van mensen beheerste, is subliem. Waarom mensen het deden, hoe ze innerlijk verscheurd werden en de angst om betrapt te worden, zijn heel geloofwaardig neergezet. Toentertijd stonden de kranten bol van spionage zaken. Deze roman is dan ook geïnspireerd op een van die zaken.

Rode liefde is zeker een plezierige leeservaring. Ben je ook niet zo van de naïeve verliefde jongedames, rol dan gewoon even met je ogen en lees door, want het spionage deel van dit verhaal is dat meer dan waard.

Rode liefde / Jennie Rooney / vertaling door Astrid Husman / Uitgeverij Ambo-Anthos / 2014 / 364 pag. / ISBN 9789047203339

No Comments

Post a Comment