Een historisch verhaal gebaseerd op feiten, maar omringd door fictie.
Het verhaal begint in 1876, ten tijde van de industriële revolutie. Het belangrijkste onderwerp dat in dit boek naar voren komt is de uitvinding van een vriesmachine. In Australië en Argentinië zijn er te veel schapen en weten ze niet wat ze met de beesten aanmoeten, soms jagen ze zelfs een aantal schapen van de kliffen af. Op dit zelfde moment is er een grote hongersnood in Europa. Een groter verschil kan er niet wezen. Het idee is geboren het te veel aan schapen in een vriesinstallatie per schip te vervoeren naar landen waar een dreigende hongersnood is.

Gelijktijdig is er de opkomst van de stoomboot en lijkt het erop dat zeilschepen overbodig raken. Eén zeilschip speelt een belangrijke rol in dit verhaal, namelijk ‘’De Gazelle’’. Het schip heeft een nieuwe kapitein, de Hollander Marinus Pipping. Ook al vaart hij al jaren mee op het schip, aan zijn kwaliteiten als kapitein wordt erg getwijfeld. Wanneer door een lucratief aanbod het zeilschip omgebouwd wordt tot passagiersschip en het de bedoeling is om de passagiers veilig van Londen naar Adelaide te verschepen, begint ook het romantische gedeelte in dit verhaal. Stella een jonge dame die haar geluk in Australië wil beproeven, gaat ook mee met het schip. Zowel Marinus als Stella lijken een oogje op elkaar te hebben, maar hun contact wordt bruut doorbroken, wanneer ze vlak voor de kust een aanvaring hebben met een stoomboot.

Stella’s droom om een nieuw leven te beginnen, komt niet van de grond en ze komt terecht in de wereld van de prostitutie. Tijdens een inval, wordt ze meegenomen door de politie. Ook voor Marinus Pipping lijkt er geen goede toekomst te zijn, met een kapot schip en bij aankomst op de kade ontvangt hij tot overmaat van ramp een brief met het bericht dat zijn vrouw is overleden. Uiteindelijk lijkt het door het lot te zijn bepaald, dat ‘De Gazelle’ een tweede kans krijgt en wordt Marinus betrokken bij een nieuwe uitvinding, het vervoeren van schaapskarkassen in een vriesinstallatie, midden in het schip. Ook Stella speelt tijdens deze reis weer een rol. Het wordt een race tegen de klok, want er blijkt ook concurrentie te zijn. En alleen de eerste die het voor elkaar krijgt om het vlees in goede bevroren conditie naar Europa te vervoeren, zal de eer toekomen.

Ik vond het een interessant boek, omdat je tussen de verhaallijn door toch een stukje geschiedenis meekrijgt over één van de grote uitvindingen in die tijd. Het verhaal is goed uitgewerkt als je meer te weten wilt komen over hoe het letterlijk reilt en zeilt op een schip en wat er allemaal bij komt kijken om een uitvinding goed te laten werken, maar ik had moeite om mijn aandacht vast te houden bij dit verhaal. Ik had iets meer verwacht van de uitwerking van de personen die een grotere rol spelen in het verhaal. Ik hoopte meer over hen te weten te komen en met ze mee kunnen leven, net dát miste ik in het boek.

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 24 jaar. Door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.
De reis van de Gazelle / Gerrit Barendrecht / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2014 / 443 pag. / ISBN 9789021809663

No Comments

Post a Comment