Rivka Cohen is een succesvolle redacteur, en lijkt alles goed op een rijtje te hebben. Ook met haar gezin lijkt alles goed te lopen, ook al weigert haar Joodse vader te vertellen over de gebeurtenissen van de oorlog. Hij heeft altijd zijn trauma’s meegenomen en deze trauma’s hebben zich ergens diep in Rivka genesteld. Maar als ze haar vroegere minnaar Daniël Rubinstein weer ziet kruipt de innerlijke onrust naar buiten. Daniël weet namelijk meer over het verleden van Rivka’s vader, waardoor al haar zekerheden worden ondermijnd. Rivka onderneemt een reis naar Israël om de waarheid over haar identiteit en verleden te zoeken.

Het boek Rivka van Femmetje de Wind is een intrigerend boek, waarin je tegelijkertijd het verhaal van Rivka leert kennen met het verhaal van haar vader in de tweede wereldoorlog. Deze twee verhaallijnen lopen door elkaar heen, waardoor je beide karakters steeds beter leert kennen. Omdat ze allebei hun verhalen voor zich houden merk je dat er een groot onbegrip tussen de twee bestaat, maar tegelijkertijd hebben ze ook een begripvolle relatie. Als Rivka naar Israël reist, leer je steeds meer over haar verleden en dat van haar vader. Je merkt dat hoe meer ze over haar eigen geschiedenis leert, hoe minder zekerheid ze heeft.

Het boek bestaat uit verschillende delen, in verschillende tijden. In het begin lees je over de ontmoeting met Daniël Rubinstein, en tegelijkertijd over de tijd van Rivka’s vader in de oorlog. Hier lijkt alles nog onschuldig en verborgen. Later in het boek wordt er tien jaar overgeslagen en heeft Rivka al een gezin, waar alles goed lijkt te gaan. Maar Daniël zoekt haar weer op en de muur van schijnbare zekerheden brokkelt langzaamaan af.

De band met haar vader verandert constant in het boek. Van onbegrip naar begrip, van vertrouwen naar wantrouwen. De familieband is dan ook een sterk element van het boek. De band tussen de generatie uit de Tweede Wereldoorlog en de generatie na die oorlog bestaat vaak uit onbegrip, omdat de generatie na de oorlog niet weet wat de andere generatie allemaal heeft meegemaakt, en de generatie van de oorlog niet graag vertelt over de gebeurtenissen in de oorlog.

Ik vond het boek Rivka erg mooi en leerzaam. De manier waarop met zulke moeilijke thema’s en problemen zo onverschrokken wordt gehandeld is erg knap. De moeilijke thema’s worden op zo’n ‘luchtige’ manier verteld dat iedereen het kan snappen. Doordat je weet dat er autobiografische aspecten in dit boek zitten, is het nog aangrijpender, dat generaties na de oorlog ook nog zulke gevolgen ervan kunnen voelen.

Deze recensie is geschreven door Aukje Hefting, 17 jaar , eerstejaars student Bouwkunde aan de TU Eindhoven
Rivka / Femmetje de Wind / Xander Uitgeverij / 2015 / 352 pag. / ISBN 9789401603133

No Comments

Post a Comment