Dare Me is een van die boeken waarbij je verder moet kijken dan naar wat je alleen op de achterflap leest. Op basis daarvan zou ik dit boek niet oppakken, maar vanwege de eerste pagina’s die me direct het verhaal in trokken, besloot ik dit boek een kans te geven en gelukkig maar.

In Dare Me lezen we mee met Addy, een cheerleader. Ze is beste vriendinnen met Beth, maar dan komt er een nieuwe Coach voor het cheerleadersteam, Colette French. En met haar verandert het team en komt Addy erachter dat cheerleading, maar ook het leven zelf méér is dan ze aanvankelijk dacht. Als het echt uit de hand loopt moet Addy uitzoeken wie de waarheid spreekt en wie niet.

Het boek valt meteen met de deur in huis, je krijgt een voorproefje van wat er te gebeuren staat en hiermee weet Megan Abbott een onheilspellende sfeer op te roepen. Bij cheerleading verwacht je misschien een zoet boek met meisjes die allemaal de beste willen zijn, maar dit is zeker niet het geval. Ja, er is zeker sprake van rivaliteit, maar wat ik niet vaak tegenkom in boeken en hierbij zeker niet had verwacht, is het onderhuidse gevoel dat alles helemaal mis móet gaan.

Verder is dit boek op een heel eigen manier geschreven en wel zó dat het zich onderscheid van de rest, het pakt je vanaf de eerste bladzijde. Zelfs al heb ik niets met cheerleading ik snapte helemaal wat Addy voelde terwijl ze met het team trainde. Qua intensiteit deed het me een beetje denken aan We Were Liars, dat boek houdt je ook vast en doet je nadenken over wat er is gebeurd, Ook dit boek doet je twijfelen en verrast je.

De karakters worden goed uitgewerkt, hoewel sommigen van hen op het eerste gezicht stereotype lijken, zit er achter een heleboel van hen toch wel degelijk een verhaal. De karakters komen heel subtiel en boeiend over en dat is wat me zo vast hield. Het verhaal rond de moord is ook heel interessant, het houdt je op het puntje van je stoel en hoewel ik verschillende theorieën had, wist het einde me echt te verrassen. Langzaam kom je door het boek heen te weten hoe de vriendschap tussen Addy en Beth nu echt is gelopen en deze verhaallijn vond ik sterk en pakkend en wist me ook te verrassen.

Ik vond dit boek heel goed. Boeiend, onvoorspelbaar en met driedimensionale karakters. Die dingen in combinatie met cheerleading en de onderhuidse spanning maken dit boek tot een pageturner die zeker het lezen waard is.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek.

Dare Me / Megan Abbott / vertaald in het Nederlands als Daag Me Uit / Uitgeverij Picador / 2012 / 326 blz. / ISBN 9780330518345

No Comments

Post a Comment