De gelukvinder is een boek met een onderwerp waar ik nog nooit echt bewust iets over gelezen heb. Je hoort natuurlijk wel dingen over vluchtelingen in het nieuws, asielzoekers en de problematiek eromheen, maar door dit boek besef je pas hoe slecht dingen geregeld kunnen zijn en hoe ingrijpend het is om weg te moeten vluchten uit je land. Ik denk dat als meer mensen op deze manier over vluchtelingen zouden horen, er een stuk meer begrip zou zijn.

Edward van de Vendel schreef dit verhaal samen met Anoush Elman, die hem vertelde over zijn ervaringen en herinneringen als vluchteling en dit werd in een fictief verhaal verwerkt (het boek is onderdeel van de Slash serie, die bestaat uit allerlei boeken geschreven in samenwerking met jongeren met een verhaal). Hamayun zit op zijn middelbare school en wordt gevraagd een toneelstuk te schrijven, hij besluit zijn verleden als onderwerp te nemen en je leest over wat hij heeft meegemaakt van zijn leven in Kabul als klein jongetje tot alle procedures die nog steeds niet afgelopen zijn op het moment dat hij het toneelstuk schrijft.

Vanaf het begin krijg je een goed beeld van Hamayun, hij houdt van film en door het hele boek heen heeft film een belangrijke rol. Hamayun is weliswaar opgegroeid in een ander land, maar toch voelt het niet alsof hij uit een andere wereld komt. Het is makkelijk om met hem mee te leven en het duurde dan ook niet lang voor ik een sterke band had met de karakters die veel voor Hamayun betekenen. De sterke band met de personages zorgde er bij mij voor dat het boek heel veel indruk op me maakte, het achterlaten van zijn beste vriend en familie zorgde echt voor een brok in mijn keel.

Wat ook veel indruk op me maakte was het hele stuk over alle procedures in Nederland, hoe lastig het is om dingen te bereiken en om te kunnen blijven. De manier waarop er met mensen om gegaan wordt is er een waardoor je toch wel even wakker geschud wordt. Hier kan nog een heleboel veranderen, wat je op het nieuws hoort en langs je heen gaat komt ineens enorm binnen, omdat je door dit boek doorkrijgt hoe alles echt gaat. Een mooi aspect in dit boek is dat ook wat politiek naar voren komt, hoe men kijkt naar asielzoekers/immigranten en hoe zij op hun beurt tegen Nederland aankijken. De genuanceerde manier waarop deze meningen en houdingen naar voren werden gebracht, zetten me aan het denken.

Al met al een enorm goed boek, wat je aan het denken zet en mij echt raakte. Een boek dat ik niet snel zal vergeten.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 17 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
De gelukvinder / Edward van de Vendel / Uitgeverij Querido / 2009 / 335 pag. / ISBN 9789045105918

No Comments

Post a Comment