Alleen met de Goden vertelt het verhaal van de elfjarige Aaron Bachman. Op een avond ziet Aaron een man roerloos in de deuropening liggen. Zijn vader staat in de gang te schelden en te tieren, met gebalde vuisten. Hij brult dat Aaron naar de huiskamer moet gaan. Zijn vader belt met de alarmdiensten en geeft zichzelf aan. het wordt al snel duidelijk: het leven van de elfjarige Aaron is er een vol moeilijkheden. Hij groeit op in een asociaal milieu met een moeder die alleen maar kan schelden en roken, een vader die een misdaad begaat en van de rest van de familie kan ook niet veel beters gezegd worden.

Aaron groeit op in een volksbuurt. Het is een arme wijk en voor de mensen die er wonen zal het niet snel wat anders worden. Nadat de vader van Aaron de politie heeft gebeld en gearresteerd wordt, blijft Aaron alleen achter met zijn moeder. Nou ja, ook met een minimaal inkomen en vele schulden die zijn moeder er niet vrolijker op maken. Aaron moet het bekopen met de nodige scheldpartijen en een pak slaag waar soms ook moeders naaldhakken aan te pas komen. Aaron’s moeder laat hem dan ook regelmatig weten dat ze Aaron nooit gewild heeft en dat hij geboren is om haar leven te verzieken. Moeder is koppig en eigenwijs, maar ondanks er nooit over gesproken wordt, is er soms toch wel een teken van liefde bij moeder. Al zal ze dat nooit toegeven.

Op school gaat het niet geweldig en dan heeft Aaron ook nog de verkeerde vrienden. De angst dat het verkeerd zal aflopen met Aaron is daarom groot. Dan komt er een ommekeer. Aaron gaat kickboksen en gooit zijn leven om met behulp van zijn trainer Art. Art zorgt voor regelmaat, discipline en structuur in het rommelige leven van Aaron. Dit helpt hem zo goed dat het ook beter gaat school en hij heeft een manier om zich af te reageren. Aaron is verschrikkelijk hard voor zichzelf, hij walgt van zichzelf als hij niet aan zijn eigen standaard voldoet. Op school ontdekt zijn muziekleraar dat Aaron een schrijftalent heeft. Dan zijn
er ineens twéé oudere mannen die zich om hem bekommeren, wat al tijden niet meer is gebeurd sinds zijn vader is gearresteerd. De een maakt hem klaar om te vechten en de ander probeert hem te laten lezen en vanuit daar zijn schrijftalent te ontwikkelen. Al jaren schrijft Aaron namelijk in schriftjes, voor hem een
manier om zijn geest tot rust te brengen. Maar zal het Aaron helpen om de monsters uit zijn jeugd te overwinnen?

Alex Boogers laat je van Aaron houden, een jongen die het sinds zijn jeugd nooit gemakkelijk heeft gehad. Die zoveel van zichzelf vraagt en daadwerkelijk vecht om maar een greintje voldoening voor zichzelf en waardering van anderen te krijgen. Zelfs als volwassene kan hij wanhopig verlangen naar een beetje liefde. Soms heb je van die boeken. Boeken die je helemaal meeslepen in het verhaal. Boeken waarbij je zelf de hoofdpersoon wordt, waarbij je niet langer jezelf bent maar compleet in het boek zit en even tot bezinning moet komen voordat je weer verder kan met het dagelijks leven. Alleen met de Goden is zo’n boek. Ik was totaal niet bekend met de schrijfstijl van Alex Boogers, maar was wel benieuwd omdat de beschrijving van het boek erg interessant klonk. En
interessant wás het. Toen ik eenmaal begon aan het lezen, kon ik mijn e-reader niet meer wegleggen.

Maar wie kan zeggen hoe mensen in een volksbuurt leven? Gaat het leven er bij sommige mensen er echt zo hard aan toe? Ik kan het niet zeggen maar ik werd wel wakker geschud. Hoeveel kinderen lopen er op de straat rond die een leven als dat van Aaron leven, die geen of weinig liefde ontvangen vanuit thuis en via die weg op het verkeerde pad komen. Ik weet één ding zeker, ik ben wakker geschud en dit boek krijgt een plekje op mijn favorieten plankje. Hoewel ik dit exemplaar in E-book vorm mocht ontvangen van de uitgever, weet ik zeker dat ik in de toekomst het fysieke boek ook zal aanschaffen. Alleen met de Goden is een boek met inhoud, het trekt je mee, het zuigt je op en het laat je voor langere tijd niet meer los. Het blijft rondspoken in je hoofd, het blijft ronddwalen. Ik ben zeker benieuwd naar ander werk van Alex Boogers, toch maar eens op zoek!

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 25 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Blogger, Instagrammer en Boekenwurm. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.
Alleen met de Goden / Alex Boogers / Uitgeverij Podium / 2015 / 520 pag. / ISBN 9789057597114

No Comments

Post a Comment