Zoals de titel het al noemt, een boek over trots en vooroordelen. Pride and prejudice speelt zich af tijdens de eeuwwisseling van de 18e en 19e eeuw. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Elizabeth Bennet, een meisje uit de Engelse middenklasse. Haar moeder probeert haar dochters, inclusief Elizabeth, te laten trouwen met een welgestelde man, zodat het erfgoed dat Mr. Bennet bezit niet verloren gaat. Charles Bingley, een zeer gefortuneerde man, trekt op dat moment samen met zijn vriend Fitzwilliam Darcy in op het landgoed Netherfield. De oudste dochter van de Bennets, Jane Bennet, wordt verliefd op Charles Bingley terwijl Elizabeth zich daarentegen hooglijk irriteert aan de arrogante Fitzwilliam Darcy.

Doordat Elizabeth zo trots is, probeert ze Mr. Darcy zo veel mogelijk te ontwijken. Zij ziet hem alleen als een arrogante, zelfingenomen man en wil niets met hem te maken hebben. Door haar trots en haar vooroordelen ziet ze echter niet wat er eigenlijk echt aan de hand is met Mr. Darcy, waardoor ze hem ernstig beledigd.

Pride and prejudice is een roman, geschreven door Jane Austen tussen 1796 en 1797 en gepubliceerd in 1813. Jane Austen heeft nog een aantal bekende verhalen geschreven, onder anderen: Emma, Sense and Sensibility en Northanger Abbey. Het verhaal is compleet in dagboekvorm geschreven, wat eerst wel even wennen was. De schrijfstijl van het verhaal is net als de vertelwijze nogal ouderwets, maar het draagt er zeker aan bij dat de lezer zich goed kan inleven in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Ook is de stijl formeel door de hooggeplaatste mensen die in het verhaal voorkomen. Dit leest soms onhandig, maar het is ook interessant.

Het boek draait vooral om het vinden van een goede en welgestelde man. De trots en vooroordelen van de personages spelen hierbij een grote rol. Hierdoor worden die mensen verhinderd bij het zeggen wat ze eigenlijk willen en wat ze misschien wel zouden moeten doen. Op zich is het verhaal niet heel spannend, omdat er niet zo veel gebeurt. Men schrijft elkaar brieven, gaat thee drinken bij elkaar, gaat naar elkaars bals en probeert natuurlijk te trouwen. Toch blijft het verhaal wel interessant. Het is boeiend om te lezen hoe de personages hun trots overwinnen en hun vooroordelen moeten herzien om tot andere inzichten te komen.
Zelf vind ik het bv. wel grappig wanneer Elizabeth helemaal naar Netherfield gaat wandelen om haar zieke zus op te zoeken. Ze komt onder de modder aan bij het huis van Charles Bingley, maar houdt haar trots hoog.

Pas aan het eind van het verhaal valt alles samen. Je ziet hoe de leugens en het bedrog verduidelijkt worden en de trots en de vooroordelen aan de kant worden geschoven. Eind goed al goed…

Deze recensie is geschreven door Samara Reijns., 17 jaar, leerling van het Pascal College te Zaandam

No Comments

Post a Comment