Dracula is een gothic horrorstory geschreven in de vorm van een briefroman. Deze briefroman is een verzameling van telegrammen, brieven en dagboekaantekeningen van de hoofdpersonen. Ook wordt er gebruik gemaakt van krantenknipsels, uit onder andere de Whitby en enkele Londense kranten. Het verhaal wordt hierdoor uit het perspectief van verschillende personages verteld, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een alwetende verteller-stijl. Doordat het in de vorm van een briefroman is geschreven, krijgt het verhaal een ouderwets beeld, wat het interessant maakt.Het boek werd uitgebracht in 1897, maar was niet meteen een bestseller. Toch heeft het boek tegenwoordig veel bekendheid en zijn er al meerdere verfilmingen gemaakt van het boek.

Bram Stoker heeft inspiratie opgedaan uit The Vampyre, een reeds bestaand kort verhaal van John Polidori. Dit verhaal werd in 1819 gepubliceerd. De legendes over Vlad Tepes, een wrede middeleeuwse Walachijse heerser die als Dracula bekend stond, hebben er echter weinig mee te maken.
In 2009 heeft Dacre Stoker, een afstammeling van Bram Stoker, samen met Ian Holt een vervolg geschreven op Dracula. Het boek dat zij geschreven hebben, speelt zich vijfentwintig jaar later af na het einde van het verhaal van Dracula. Dacre Stoker en Ian Holt hebben het verhaal gebaseerd op handgeschreven aantekeningen van Bram Stoker. Bram Stoker was zelf namelijk bezig met een vervolg op Dracula, maar overleed voordat hij het verhaal kon afmaken. Het vervolg op Dracula is bekend als: Dracula: The Un-Dead (Dracula de ondode).

Het verhaal begint bij de Engelse advocaat Jonathan Harker. Hij reist naar Transsylvanië om een zaak af te handelen met een koper van een Londens landhuis. De koper is graaf Dracula. Tijdens het verblijf in het slot van Dracula, is Jonathan Harker getuige van een aantal gruwelijke gebeurtenissen. Jonathan Harker wil het liefst zo snel mogelijk weg uit het slot, maar wordt tegen zijn wil in vastgehouden door graaf Dracula. Harker weet te ontsnappen en belandt met een zenuwinzinking in een ziekenhuis in Boedapest.

Intussen is de graaf afgereisd naar Engeland. Er gebeuren mysterieuze dingen in de stad Londen en één van de slachtoffers van zo’n gebeurtenis is een vrouw genaamd Lucy Westenra. Zij en haar vriendengroep, bestaand uit Mina (de verloofde van Jonathan Harker), John Seward (de eigenaar van een inrichting), Quincey Morris en Arthur Holmwood, zijn de enigen die een idee hebben over wat er aan de hand is. Samen gaan ze op onderzoek uit en komen ze achter de gruwzame waarheid.

Ik vond het verhaal soms erg lastig lezen, omdat het verhaal geschreven is in de vorm van een briefroman. Toch vond ik het verhaal wel spannend. Je wordt vaak op het verkeerde been gezet en er komen verrassende gebeurtenissen in het verhaal voor die je doen twijfelen over wat er precies aan de hand is.

Deze recensie is geschreven door Samara Reijns, 17 jaar, leerling van het Pascal College te Zaandam
Dracula / Bram Stoker / Vertaald door Piet Verhagen / Uitgeverij De Boekerij-Mynx / 432 pag. / ISBN 9789089681751

No Comments

Post a Comment