“Ik heb een hekel aan rennen, maar toch doe ik het steeds.”

Zo begint het eerste boek van de nieuwe young adult serie van Jessica Sorensen, De bestemming van Violet & Luke. Zowel Violet als Luke, allebei 19 jaar, hebben een leven dat niet altijd over rozen gaat. Getraumatiseerd door een verslaafde en gestoorde moeder, vlucht Luke Price in betekenisloze relaties en vooral drank, veel drank. Violet daarentegen, een wees die heel wat pleeggezinnen heeft versleten, probeert van de drank af te blijven. Zij vindt haar afleiding in gevaarlijke situaties, die haar soms bijna het leven kosten. Kortom, twee (zoals ze zichzelf noemen) verknipte pubers, die (verrassing!) elkaar op het juiste moment en op de juiste plek ontmoeten. En dát is het begin van een liefdesverhaal.

Ik zeg liefdesverhaal, maar volgens mij was het de bedoeling van Sorensen dat dit ook een thriller moest voorstellen. De verhaallijn is interessant: Drugsdealend, vriendloos en beschadigd meisje ontmoet drankverslaafde, onverschillige en beschadigde jongen. Ze worden verliefd en proberen elkaar te helpen met het verwerken van het verleden. Alle elementen voor een goede roman, maar toch heb ik soms met gekromde tenen gelezen. De spanning was voor mij namelijk ver te zoeken, aangezien bijna elke vraag die bij mij opkwam, op de volgende bladzijde werd beantwoord. Al na drie hoofdstukken wist je als lezer de levensverhalen van Violet & Luke en waarom ze zo zijn geworden als ze nu zijn. Ik denk dat het puur persoonlijke smaak is, maar ik kan er gewoon niet tegen als de hoofdpersonen heel direct over zichzelf praten. Een greep uit de vele gedachtegangen van Luke:

“Mijn instinct, mijn hele systeem zegt me dat ik hetzelfde bij Violet moet doen: neuken en wegwezen. Maar ik ben bang dat ze me afwijst en omdat me dat nog nooit is overkomen, weet ik niet hoe ik daarop zal reageren. Ik vrees dat ik me dood zal schamen voor mijn behoefte aan controle. Ik zou me zwak voelen, zoals toen ik nog een kind was en mezelf en het leven haatte.”

Het kan zijn dat je er juist wel van houdt, zoveel uitleg en gedachtes van de hoofdpersonen zelf. Mij stoort het echter bij het lezen, omdat er zo weinig ruimte voor verbeelding overblijft. Verder moet je voor dit boek wel ruige feest- en seksscènes leuk vinden. De kleinste details worden weggelaten, maar Sorensen draait haar hand niet om voor uitvoerige beschrijvingen in de slaapkamer.

Je zou de schrijfster kunnen kennen van de soortgelijke serie over Callie & Kayden, waar dit boek eigenlijk een spin-off van is. Violet & Luke zijn namelijk de twee kamergenootjes van Callie & Kayden. Dat is op zich leuk bedacht, maar voor mij was het helaas niet genoeg om enthousiast te raken. Ik ga wel het vervolg lezen, waarvan ik denk dat dat er sowieso komt vanwege het overduidelijke open einde. Het gaat namelijk erg tegen mijn principes in om niet te weten wat nou precies De bestemming van Violet & Luke is.

De bestemming van Violet & Luke / Jessica Sorensen / vertaling door Karien Gommers / Xander uitgevers / 2015 / 319 pag. / ISBN 9789401602945

No Comments

Post a Comment