Waar het licht is van Jennifer Niven gaat over Theodore Finch en Violet Markey. Zij ontmoeten elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school. Zij staan daar omdat ze het leven eigenlijk niet meer zien zitten. Finch en Violet zijn heel verschillend, maar door dit moment vormen ze een band. Beide hebben het moeilijk met dingen uit het verleden. Violet overleefde het auto-ongeluk waarbij haar zus omkwam en ook Finch ziet door verschillende gebeurtenissen uit het verleden de toekomst niet zo rooskleurig in. Er ontstaat een bijzondere connectie tussen deze twee personen, maar hebben zij genoeg aan elkaar?

Vanaf de eerste bladzijde vond ik Finch echt geweldig. Om zijn sarcastische humor heb ik een aantal keer echt hardop gelachen en ik kon me heel erg goed in hem verplaatsen. Met Violet had ik in eerste instantie minder, maar door het verhaal heen leer je haar beter kennen en vond ik haar steeds leuker worden. Jennifer Niven weet vanaf het begin van het boek de karakters over te laten komen alsof ze echt naast je staan. Finch is een vreemde eend in de bijt. Hij valt op school eigenlijk altijd buiten de boot, maar weet zich door zijn humor toch altijd overal uit te redden, maar het brengt hem ook regelmatig in de problemen. Violet is heel stil en teruggetrokken sinds de dood van haar zusje en ook dat komt helemaal door het verhaal heen. Naarmate het verhaal vordert leer je haar steeds beter kennen en weet zij langzaamaan vrede te sluiten met de dood van haar zusje en dat allemaal dankzij Finch. En ook al zijn er een heleboel dingen die de twee tegen werken, toch komen ze iedere keer weer terug bij elkaar. Waar het licht is vertelt het verhaal van twee jongeren die het moeilijk hebben, maar die door de steun van elkaar toch de positieve dingen in het leven inzien.

Een van de mooiste fragmenten in het boek vond ik het hoofdstuk waarin Violet en Finch allebei zinnen opschrijven en de lelijke woorden verscheuren en de mooie woorden op de muur hangen. Dit is precies hoe je hun relatie kunt omschrijven. Ze proberen allebei heel hard om de lelijke dingen in het leven te vergeten en te focussen op de mooie punten, maar toch vinden ze het allebei moeilijk om de lelijke dingen echt los te laten.

Tijdens het lezen van het boek vond ik het verhaal niet overal even sterk, maar door het einde viel alles ineens in een ander daglicht. Door het einde zal Waar het licht is me ook heel erg lang bij blijven. Het had geen verrassing moeten zijn, maar toch was dat het wel en het liep een diepe indruk achter op mij. Het verhaal is mooi opgebouwd en laat echt zien hoe moeilijk het kan zijn om met bepaalde situaties in het leven om te gaan. Jennifer Niven weet dit op een prachtige manier te omschrijven. Als je houdt van YA met een scherp randje, dan is dit boek er zeker eentje voor op je TBR-stapel!

Deze recensie is geschreven door Helene Ouwehand, 26 jaar, eigenaar van Social Media Express in Leiden. Behalve voor De Leesfabriek schrijft Helene ook voor Whoopsie Leesie.
Waar het licht is / Jennifer Niven / Vertaald door Aleid van Eekelen-Benders / Uitgeverij Moon / 2015 / 320 pag. / ISBN 9789048821785

No Comments

Post a Comment