“De woorden staan geschreven in De golven: ‘Als dat blauw voorgoed kon blijven; als dat gat voorgoed kon blijven; als dit moment voorgoed kon blijven…Ik voel mezelf schijnen in het duister…Ik sta klaar. Ik ben voorbereid. Dit is de kortstondige pauze, het duistere moment. De fiedelaars heffen hun strijkstok… Dit is mijn roeping. Dit is mijn wereld. Alles staat vast en is klaar…Ik ben geworteld, maar ik stroom…”Kom,” zeg ik, “kom.”’ (citaat uit De golven van Virginia Woolf)

Wanneer Finch en Violet elkaar op de richel van de hoge klokkentoren ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Vanaf dat moment groeien Theodore ‘Freak’ Finch en (Ultra)Violet Merkey naar elkaar toe, doordat ze een schoolopdracht samen moeten uitvoeren. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch’ geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen? Terwijl Finch Violet helpt bij het verwerken van de dood van haar zusje Eleanore, zoekt Finch naar de plek waar het licht is. Waar het licht is is het eerste Young Adult boek van Jennifer Niven.

Zelden schieten mij woorden te kort om een boek te omvatten. Hoe ironisch is het dan dat juist dit boek, waarin het grotendeels gaat om de kracht van woorden, van schrijven, mij sprakeloos achterliet. Violet en Finch delen een passie voor woorden. Zij houdt van schrijven – en voor het ongeluk met Eleanore deed ze dat ook vaak op haar blog – en hij schrijft liedjes. Het fragment bovenaan deze recensie is een voorbeeld van een citaat die Violet en Finch naar elkaar sturen. Prachtig.

Als boekenliefhebber kan je mij wel wakker maken voor het mooie taalgebruik van Jennifer Niven. Zware onderwerpen als de dood, zelfmoord en psychiatrie worden aangesneden, zonder dat het een depressief boek wordt. De bijzondere kijk op het leven van Finch en de humor van Violet zorgen voor komische situaties, terwijl er ook ontroerende momenten zijn. De balans tussen de twee verschillende gevoelens die worden opgewekt door de schrijver vind ik in dit boek heel goed gedaan. De uiteindelijke boodschap die Niven ons wil meegeven is: Je bent niet alleen op de wereld, wees niet bang om hulp te vragen als dat nodig is. Violet wil de hele wereld op haar schouders dragen, maar moet beseffen dat ze niet verantwoordelijk is voor alles wat er hier op aarde gebeurt. Ook Finch vindt het moeilijk om aan de buitenwereld, inclusief Violet, te vertellen wat er werkelijk aan de gang is in zijn hoofd.

Waar het licht is kan wat mij betreft zo verfilmd worden, ware het niet dat ik bang ben dat de magie van het boek dan verdwijnt. Ik raad dit boek aan bij iedere leesliefhebber, want Jennifer Niven verdient erkenning!

Waar het licht is / Jennifer Niven / vertaald door Aleid van Eekelen-Benders/ Uitgeverij Moon / 2015 / 334 pag. / ISBN 9789048821785

 

 

No Comments

Post a Comment