Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Wie is er te vertrouwen? Heeft ze er wel goed aan gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

Het meisje in de trein is momenteel een echte hype. In hoeverre strookt die hype met de waarheid?

In het begin bleef het verhaal heel vaag met vragen die zich opstapelen en onbeantwoord blijven. Ik was nieuwsgierig naar wat er zou gaan gebeuren, maar die actie en spanning lieten redelijk lang op zich wachten. Even was ik zelfs bang dat het boek de hype totaal niet waard was omdat er geen snelheid, geen diepgang in het verhaal aanwezig waren. Maar geen paniek: spanning verzekerd!

Het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende vertelperspectieven. Deze personages zijn goed uitgewerkt en worden naarmate het verhaal vordert, steeds duidelijker geschetst. Eén van de vertelperspectieven is steeds in flashback die dichter en dichter komt bij het moment van de verdwijning van ‘Jess’. Dit maakt het extra spannend omdat je voelt en ziet aan de datum dat je die bewuste dag nadert en je absoluut wilt weten wat er gebeurd is. Daarbij komt dat de hoofdstukken vaak eindigen met cliffhangers waarna een ander personage aan het woord komt. Je wordt dus zo naar het puntje van je stoel gedreven dat je er bijna afvalt!

Op het einde zitten er dan enkele enorm onverwachte plotwendingen in het verhaal en besef je dat je totaal op het verkeerde spoor zat. Het concept van de onbetrouwbare verteller is zeker een toegevoegde waarde aan het boek.

Ik denk dat ik het boek het best kan vergelijken met, hoe kan het ook anders, een trein: in het begin heeft het verhaal de tijd nodig om op gang te komen en heb je ook als lezer het gevoel dat je even moet wennen aan de setting. Maar eenmaal je bent vertrokken, neemt de snelheid alleen maar toe en tegen het einde aan is het een heuse TGV!

Het meisje in de trein is een geweldige thriller die je enkele uren slaap kan kosten. Met een totaal onvoorspelbaar einde, sterk uitgewerkte personages en een doordachte verhaallijn is dit boek de hype zeker waard!

Het meisje in de trein / Paula Hawkins / vertaald door Miebeth van Horn / A. W. Bruna Uitgevers / 2015 / 357 pag. / ISBN 9789400503885

No Comments

Post a Comment