Wanneer de Mieren Schreeuwen van Alex Boogers vertelt het verhaal van de tragische dood van de Rotterdamse jongen Sedar Soares in februari 2003. Het verhaal wordt verteld door de ogen van een ik-figuur waarvan ik bijna zeker ben dat deze ook Alex Boogers moet heten maar dat wordt echter nooit verteld. Tijdens een taxirit naar de Erasmusuniversiteit voor een lezing over zijn leven die hij al vaak heeft gegeven maar opnieuw daar mag geven, komt hij in aanraking met Gabriël, de chauffeur die hem vertelt dat de winter tien jaar geleden begon voor hem en zijn familie. De persoon in de taxi wil graag het verhaal horen en vanaf daar begint Gabriël te vertellen. Het is dezelfde dag dat de Amerikaanse spaceshuttle explodeerde waarbij acht astronauten om het leven kwamen. Dat was wereldnieuws, maar voor de familie van Gabriël gebeurde er die dag in Rotterdam-Zuid ook iets tragisch.

Het neefje van Gabriël, genaamd Sedar “Socrates” Soares is vernoemd naar de beroemde Braziliaanse voetballer. De familie van Socrates en Gabriël zijn afkomstig uit Kaapverdië. Socrates groeit op mijn zijn zusje Janice en halfbroer Jason. Zijn moeder werkt hard om hen een goed bestaan te geven. Socrates is dertien jaar en zit in het tweede jaar van het vmbo, maar zijn moeder ziet hem graag arts worden. Helaas heeft Socrates andere plannen, hij wil voetballer worden en Gabriël en zijn voetbaltrainer Nico doen hun uiterste best om hem zover te krijgen. Nico ziet Socrates als een van zijn grote talenten en laat hem scouten door Feyenoord. Op een avond belt Nico naar het huis van Socrates om hem te melden dat hij ook daadwerkelijk is gescout en wordt uitgenodigd door Feyenoord, moeder is trots maar Socrates is op dat moment niet thuis. Socrates is met zijn vrienden in de sneeuw aan het spelen bij metrostation Slinge. Ze gooien sneeuwballen vanaf het parkeerdak, maar dan beland een van Socrates’ sneeuwballen op het dak van een auto, de auto stopt. Er stapt iemand uit de auto en deze lost drie schoten, Socrates wordt getroffen. De dader is echter nooit gepakt, al hebben mensen in Rotterdam-Zuid wel degelijk een idee wie het geweest zou kunnen zijn.
Het verhaal van de taxichauffeur brengt iets in de ik-verteller naar boven en zijn lezing verandert. Hij vertelt het verhaal van Sedar Socrates Soares om aan te geven dat het leven van iemand door toeval kan worden bepaald en vaak aan een zijden draadje hangt. In tegenstelling tot wat hij van plan was te vertellen aan de studenten, is het leven dus niet altijd maakbaar.

Ik kende het verhaal van Sedar Soares niet, ik had er wel over gehoord maar wat er precies gebeurd was dat heb ik nooit geweten. Alex Boogers geeft je zicht op wat er gebeurd is en laat dit vertellen door de ogen van de neef van Sedar. Ik ben normaal niet zo van de boeken die gebaseerd zijn op waargebeurde dingen, maar ik maak daar hier een uitzondering voor. Het verhaal van de dertienjarige Sedar is er eentje dat iedereen gehoord moet hebben, vind ik. Hoe een jongen die zo’n grote toekomst had kunnen hebben, er niet meer is door een sneeuwbal die landde op het dak van een auto waar een verkeerd persoon in zat, is niet voor te stellen. De manier van schrijven van Alex is heel prettig, binnen de kortste keren zit je helemaal in het verhaal en wil je er eigenlijk helemaal niet meer uit. Totdat je merkt dat je al op het einde van het boek zit!

Ondanks dat het boek maar 135 pagina’s heeft is het een verhaal dat je wederom meesleept. Ik heb het in een keer uitgelezen. Alex Boogers heeft deze aantrekkingskracht op mij, ik weet niet wat het is, maar ik weet wel dat ik het niet wil veranderen en dat de boeken van Alex op mijn favorieten lijstje blijven verschijnen. Nadat ik eerder dit jaar Alleen met de Goden mocht ontvangen van uitgeverij Podium las ik nu dus ook deze novelle van Alex Boogers. Alleen met de Goden was een flinke pil maar ook dit ralatief korte verhaal staat nu op mijn favorietenplank en ik ben er zeer zeker van dat ook een volgend boek van Boogers daar zal verschijnen.

Ik raad Wanneer de Mieren Schreeuwen aan iedereen aan die er van houdt om een goed boek te lezen, om een boek te lezen die je in shock toestand brengt, die je in de war brengt en waar je even tijd voor nodig hebt om er weer overheen te komen. De laatste tijd heb ik niet meer veel van dat soort boeken gelezen. Maar toch is dit al de tweede van Alex Boogers die die uitwerking op mij heeft gehad, zou het dan toch aan de schrijver liggen?

Deze recensie is geschreven door Daphne Maatman, 25 jaar, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, Blogger, Instagrammer en Boekenwurm. Wil je volgen wat ze leest, kijk dan op haar Instagram: daffodilsbooks.
Wanneer de Mieren Schreeuwen / Alex Boogers / Uitgeverij Podium / 2014 / 135 pag. / ISBN: 9789057597459

No Comments

Post a Comment