“Ik kon zijn gezicht niet zien. Radeloos rende hij over een bergpad, achternagezeten door zwarte, graaiende silhouetten, weinig meer dan gaten in de lucht. Wat hun bedoeling was, was overduidelijk. De jongen verkeerde in onbeschrijflijk gevaar en had mijn hulp nodig. Ik deed mijn ogen open. Gordijnen wapperden voor het donkere raam. IJskoude lucht fluisterde door een kier in het kozijn, maar ik lag te baden in het zweet. Mijn hart bonsde. Was het maar een droom? Nee. Ik had geen idee wie die jongen was. Hij leek ongeveer net zo oud als ik. Maar één ding wist ik heel zeker: hij bestond echt, en hij kwam mijn kant op”.

Will West is een 15 jarige jongen. Hoewel hij best tevreden is met zijn ouders verhuizen ze zo vaak dat Will nooit vrienden kan maken. Bovendien laten zijn ouders hem een bizar lijstje met allemaal regels leren en ze verzoeken hem om niet op te vallen. Will doet zijn best om onder de radar te blijven; hij zorgt ervoor dat zijn cijfers gemiddeld zijn en dat hij tijdens de gymlessen niet opvalt, hij kan namelijk veel sneller lopen dan zijn klasgenoten. Maar dan begaat hij een slippertje en haalt hij per ongeluk het hoogste cijfer op een landelijk examen en wordt hij gerekruteerd voor een exclusieve en mysterieuze particuliere school. Tegelijkertijd, de vraag is of het toeval is of niet, krijgt Will in de gaten dat hij gevolgd wordt door mannen met donkere hoeden die rondrijden in zwarte auto’s en een ernstige bedreiging voor zijn familie vormen. De laatste boodschap van Will’s vader luidt: “Gebruik de regels, gebruik alles wat we je hebben geleerd, maak dat je wegkomt.” Nadat zijn ouders in de macht van ‘de zwarte petten’ zijn gevallen heeft Will geen andere keus dan te vluchten naar het Centrum zodat hij zelf ook niet ontvoerd wordt. Daar leert hij om met zijn verborgen talenten fysieke en mentale prestaties te leveren die voor een gewone sterveling onmogelijk zijn. En dan is er ook nog Dave met zijn zonnebril, een geheimzinnige man met een ‘Prowler’ als vervoersmiddel die te pas en te onpas overal opduikt. Wat volgt is een opeenvolging van gebeurtenissen en een serie onthullingen die Will doen inzien dat zijn vaardigheden hem in het hart plaatsen van een duizenden jaren oude strijd tussen twee reusachtige machten… Gelukkig staan Nick, Ajay, Brooke en Elise – zijn nieuwe vrienden in het Centrum – altijd paraat.

Ik weet niet zo goed wat ik van het boek moet denken. Langs de ene kant vind ik het goed geschreven en leest het erg vlot. Maar langs de andere kant heb ik de puzzelstukjes niet allemaal op zijn plaats kunnen leggen tijdens het verhaal. In het boek kom je erg veel te weten over de mysterieuze gaven van Will, over ‘de Zwarte Petten’, over Dave met zijn zonnebril, over de Hiërarchie, over het Nooit-Bestaan en natuurlijk over De Paladijnse Voorspelling. Alleen krijg je telkens maar een klein beetje informatie, omdat het hoofdpersonage Will ook nog niet over deze uitleg beschikt in het begin van het verhaal. Jammer genoeg is het mij niet gelukt om al die verschillende beetjes info in elkaar te puzzelen, en heb ik zo een flauw vermoeden dat Will daar wel in is geslaagd op het einde van het boek. Hopelijk kan ik mijn puzzel een beetje vervolledigen na het lezen van deel 2 en deel 3 van deze trilogie.

Wat ik heel fijn vond waren de regels van Wills ouders die overal in het boek terugkomen. Enkele van mijn favorieten:
Regel 13: ‘Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken’.
Regel 60: ‘Als het antwoord dat je krijgt je niet aanstaat, had je de vraag niet moeten stellen’.
Regel 77: ‘Het Zwitserse leger stelt niet veel voor, maar ga nooit de deur uit zonder hun mes’.
Regel 79: ‘Maak andermans verdriet niet de bron van je eigen geluk’.
De 98 regels (die nog eens staan opgelijst achter in het boek) zorgen ervoor dat Will het hoofd weet te bieden aan de gevaren die hem omringen.

Een passage die me nog een tijdje zal bijblijven is het moment waarop ze alle 5 (Will, Brooke, Nick, Ajay en Elise) in Ajay’s kamer zijn om het geheim van Ronnie te ontrafelen. Er zijn verschillende redenen waarom ik dit moment zo bijzonder vind. Eén ervan is omdat ze samenwerken om de boodschappen tot een goed einde te brengen. Een andere reden is omdat je in dit stukje een erg goed beeld krijgt van hoever ze in het Centrum al staan met hun technologie (tablets, syn-apps…). En nog een andere reden is natuurlijk dat je doodgraag wil weten wat er met Ronnie is gebeurd.

Om af te sluiten nog een woordje over de auteur:
Mark Frost, geboren op 25 november 1953, is een Amerikaanse schrijver, regisseur en producent van televisieseries en films (o.a. Twin Peaks (in samenwerking met David Lynch), Fantastic Four, Storyville…). Hij is de zoon van acteur Warren Frost en heeft een opleiding gevolgd aan de ‘Carnegie Mellon University’ in Pittsburg. Frost is fan van de Los Angeles Lakers en de Minnesota Vikings. Mark Frost schreef al enkele boeken, waaronder The List of Seven, The Six Messiahs en Before I wake. De Paladijnse Voorspelling is het eerste deel van een spannende en spectaculaire YA-trilogie en bovendien zijn eerste boek dat in het Nederlands vertaald werd.

De Paladijnse Voorspelling is een must voor de lezers van De labyrintrenner, Ik ben Nummer Vier en Legend. Non-stop actie, een geslaagde plot en razendsnel geschreven!

Deze recensie is geschreven door Anna Coppieters, 19 jaar, student Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit van Gent.
De Paladijnse Voorspelling / Mark Frost / vertaling door Hanneke van Soest en Karin Pijl / Karakter Uitgevers / 2015 / 559 pag. / ISBN 9789045206080

No Comments

Post a Comment