De 28-jarige Katherina – Kate – Smith woont in een klein appartement boven de groentenwinkel waar ze werkt. Eigenlijk wil Kate graag aan de slag als leerkracht Engels, maar ze wordt steeds afgewezen wegens te weinig ervaring. Na nog eens een berg vergeefse sollicitaties gooit ze op aanraden van haar vriendinnen het roer om: ze begint een taartenwebshop! Ze heeft al heel wat ervaring in het maken van lekkere taarten en cakes en doet het ook met plezier. Wanneer haar kersverse site getipt wordt door een hippe glossy is de site binnen de 24 uur een grote hit en stromende bestellingen binnen. Vanaf dan gaat alles in een treinvaart. Al snel opent Kate een echte winkel en als er ook nog eens een buitengewoon charmante zakenman in haar zaak wil investeren, lijken al haar wensen uit te komen. Ineens bevindt Kate zich in de wereld van filmfestivals, BN’ers, deftige grachtenpanden en buitenlandse reisjes, en ze geniet ten volle van dit succes. Maar aan dit geluk zit er wel een keerzijde: Kate stort zich zo halsoverkop in dit nieuwe avontuur dat ze de controle dreigt te verliezen en enkele belangrijke dingen over het hoofd ziet. Met haar hoofd in de wolken en zonder na te denken neemt ze ingrijpende besluiten en dan blijkt het gezegde ‘be careful what you wish for’ maar al te waar …

Piece of Kate is de debuutroman van Emily Lichthart, een 20-jarige studente Engels in Groot-Brittannië. Als student heb je wel enkele uren les in de week, maar houd je ook tijd over. Dus toen Emily de mogelijkheid kreeg om op 3 maanden tijd een boek te schrijven voor uitgeverij Luitingh-Sijthoff greep ze deze uitdaging met beide handen. Het resultaat: dit heerlijk feelgoodverhaal over een ambitieuze jonge vrouw. Emily is net als Kate gek op bakken, al is ze iets minder getalenteerd.

Ik vond het een heel erg mooi boek. De eerste 2 pagina’s hadden me al meteen in z’n greep. De voicemailberichten die regelmatig terugkomen zijn een hilarische afwisseling. Ze onthullen net genoeg informatie om vlug verder te willen lezen, maar ze geven ook nog niet alles prijs. Naarmate je verder in het verhaal komt en de personages die de berichten inspreken beter leert kennen leer je ook een beetje tussen de regels lezen. De voicemailberichten deden me aan mijn mama denken, zij neemt ook dikwijls haar telefoon niet op. Al is het bij Kate wel erg extreem.

Het verhaal leest supervlot, ik kon me ook helemaal terugvinden in het hoofdpersonage – alhoewel ik m’n telefoon meestal wel opneem. Ik bak ook graag desserts (ik hou het voorlopig wel nog bij quatre quarts en cupcakes – misschien moet ik eens iets uitdagenders proberen), ben niet zo’n fan van quinoa, ben graag creatief en ben ook wel eens af en toe naïef en impulsief. Kate is bij gelegenheid ook erg onhandig waardoor ze in gênante – maar wel grappige – situaties terecht komt, dit maakt haar alleen nog menselijker en sympathieker. Een klein puntje van kritiek is misschien dat Kate’s succes wel erg snel verliep. Langs de andere kant zorgde dit er wel voor dat er goed tempo in het verhaal zit.

Tijdens het boek wijkt Kate af en toe eens af van het verhaal. Meestal stoort dit me erg tijdens het lezen, maar nu had ik er totaal geen probleem mee. Dit kwam omdat de gedachtensprongen ook zo herkenbaar waren, en ze deden vaak een glimlach op mijn gezicht verschijnen. De hoofdstukken beginnen telkens met een quote. Er staan er een paar hele mooie in, bijvoorbeeld: “I’ve been spending the last eight months thinking all love ever does is break and burd and end. But on a Wednesday in a café I watched it begin again.” – Taylor Swift.

Het is een echt feelgood boek. Vooral de eerste helft van het verhaal en het geweldig einde. Natuurlijk kan niet alles altijd perfect gaan en komt Kate ook enkele tegenslagen tegen op haar pad. Gaat het dan toch nog goed komen? (want I love happy endings!?) Het is een erg ontspannende, luchtige, ongecompliceerde, soms iets wat voorspellende chicklit. Een ideale pageturner voor op vakantie, of zoals bij mij nu: voor tijdens de examenperiode.

Kan je echt niet meer wachten om een stuk van Piece of Kate te lezen? Dan kan je hier het eerste hoofdstuk terugvinden.

Deze recensie is geschreven door Anna Coppieters, 19 jaar, student Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit van Gent.
Piece of Kate / Emily Lichthart / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2015 / 271 pag. / ISBN 9789024567393

No Comments

Post a Comment