Het was me al even niet overkomen, maar ik heb dit boek letterlijk in één avond uitgelezen. Vreemden in de nacht gaat over Cassandra, die net na het beëindigen van haar relatie op zoek is naar een nieuwe start, een nieuw leven en daarbij hoort ook een nieuw huis. Zodra haar huis opgeknapt is en ze er voor het eerst slaapt, wordt ze midden in de nacht wakker van een akelige harde schreeuw. Ze probeert het te vergeten en vertelt het even later aan haar vriendin Franka. Wanneer het de tweede avond weer gebeurt probeert ze samen met Franka te achterhalen waar het geluid vandaan komt. Naast de nachtelijke schreeuw, elke avond precies het zelfde geluid om precies dezelfde tijd, gebeuren er ook vreemde dingen. Het lijkt alsof iemand haar in de gaten houdt en niet wil dat Cassandra in dit huis gaat wonen of haar voedingspraktijk opstart.

Het verhaal van Cassandra in 2013 wordt afgewisseld met een verhaal uit 1972/1973 over Olga. Olga is een jonge vrouw, die als hulpje bij een kapper werkt, maar nog steeds geen relatie heeft. Wanneer er plots een goedgeklede man de zaak in loopt, verandert haar leven. Niet veel later heeft ze een minnaar, waarover ze vol trots vertelt, dat hij zo lief en charmant is. De echte waarheid houdt ze verborgen.

Tijdens het lezen van de twee verhalen, merk je dat ze op een aantal punten overeenkomen wat betreft de omgeving. En blijkt dat het huis een gruwelijk verleden heeft, nl. dat er een dubbele moord is gepleegd. Het zou het nachtelijke ijselijke gegil kunnen verklaren, maar waarom hoort Cassandra dit 40 jaar later nog steeds in haar huis? Doordat Cassandra steeds meer te weten komt, brengt ze ook zichzelf en haar dierbaren steeds meer in gevaar.

Het is een spannend verhaal, maar tegelijkertijd gaat het ook over onvoorwaardelijke liefde en hartstocht. Ik vind het prettig geschreven, zoals de manier waarop de twee verhalen door elkaar heen lopen en tegelijkertijd toch met elkaar verbonden zijn. Het boek is zeker een aanrader, voor wie op zoek is naar een goed boek. Ben je niet alleen op zoek naar spanning, maar zie je toch ook graag een duidelijke verhaallijn in een boek, dan krijg je met Vreemden in de nacht een verhaal dat uiteindelijk pas op het allerlaatst tot een ontknoping komt.

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 25 jaar. Door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.
Vreemden in de nacht / Judith Visser / Uitgeverij Ambo Anthos / 2014 / 302 pag. / ISBN 9789041423740

No Comments

Post a Comment