Opgevoed door een jonge, kettingrokende moeder en een vader die niet echt zijn vader is, leeft Alex Boogers voor zijn twee grote passies: schrijven en thaiboksen. Als schrijver komt er echter geen brood op de plank voor zijn vrouw Bren en zoontje Caja. Na een fataal ongeluk op jonge leeftijd is hem bovendien de kans om te vechten in de ring ontnomen. Toch blijft hij dag en nacht werken aan zijn manuscripten en is hij dagelijks in de boksschool te vinden. De vijftienjarige Soumia werkt toe naar het wereldtitelgevecht in thaiboksen en Alex probeert haar daarvoor klaar te stomen. Als Soumia vervolgens wordt gevraagd om in een buitenlandse film te spelen, gaat Alex als trainer met haar mee naar Bangkok voor de opnames. Ver van zijn gezin en manuscripten wordt het tijd voor Boogers om zijn eigen toekomst te herzien.

Geheel in zijn eigen stijl schreef Alex Boogers Het sterkste meisje van de wereld geheel niet-chronologisch. Ik heb eerder Alle dingen zijn schitterend van hem gelezen en was toen al overweldigd door zijn scherpe pen. Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar, terwijl er wel dezelfde personages in voorkomen. Elk hoofdstuk moet je weer opnieuw oriënteren: Waar ben ik nu? Waar heeft hij het over? De hoofdstukken zijn ook nog eens heel kort, met korte zinnen, waardoor het lezen nooit saai wordt.

Boogers klinkt verbitterd, wanhopig en moe in dit boek. De ondertitel is waarschijnlijk niet voor niks ‘Of de autobiografie van een mislukt schrijver’. Hij wil immers duidelijk maken dat de wereld van een schrijver keihard is. Die lijn van realiteit zet hij voort in het beschrijven van zijn huwelijk met Bren. Het leven gaat niet over rozen en hun huwelijk ook niet. In het boek schrijft Alex een lange brief aan Bren, die we als lezer in stukjes te lezen krijgen. Ik denk dat ik die hoofdstukken de mooiste vind van het hele boek, omdat het eerlijk en open geschreven is en aanvoelt als een privé brief die ik niet eens had mogen lezen.

Volgens mij spreek ik niet alleen voor mijzelf, maar voor meerderen van de Leesfabriek, als ik zeg dat Alex Boogers veel meer erkenning verdient voor zijn werk. Het sterkste meisje van de wereld is een boek over dromen waarmaken, winnen en nooit opgeven.

Het sterkste meisje van de wereld / Alex Boogers / Uitgeverij Podium / 2007 / 273 pag. / ISBN 9789057593987

No Comments

Post a Comment