Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun 13e onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en (meer dan) genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde, maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit. Wat Noah en Jude zich niet realiseren is dat ze allebei maar de helft van het verhaal kennen, en dat hun wereld pas weer compleet zal zijn als ze elkaar terug weten te vinden.

Ik denk dat we ondertussen kunnen stellen dat er ‘een nieuw genre’ aan het ontstaan is. Na boeken zoals Waar het licht is, Eleanor & Park en Ik geef je de zon is dit genre definitief doorgebroken en wint het snel populariteit in boekenland. Helemaal terecht, na het lezen van Ik geef je de zon zal je verkocht zijn!

In het begin had ik het moeilijk om in het verhaal te komen. De kennismaking met de personages verliet iets minder vlot en duurde net iets langer dan gewoonlijk. Maar het verhaal is zo (h)eerlijk dat het je snel meesleurt en niet meer loslaat tot je het einde hebt bereikt. En dan overvalt je dat gevoel van ‘Oh nee, hij is uit. Wat nu?’.

Dit nieuwe genre kenmerkt zich onder andere in originaliteit. Dit boek is er één zoals je er nog nooit één hebt gelezen en daarom werkt het zo verslavend. Als je even niet leest en toevallig voorbij je boek komt, lijkt het je af en toe te roepen. Je kan dan niet anders dan het verhaal van Jude en Noah verder lezen en meegaan in hun gedachten, gevoelens en verwarring. Daarnaast is het boek ook heel mooi geschreven in een vlotte, leesbare stijl en heeft de auteur voor herkenbare situaties en personages gekozen. Je lacht, weent en hebt medelijden…. met jezelf in plaats van met Jude en Noah en zo toveren ze een lach op je gezicht.

Om toch even terug te komen op die schrijfstijl: het boek staat vol heerlijke citaten die ik stiekem heb overgeschreven op een briefje zodat ik ze eens kan herlezen! Om jullie alvast warm te maken: ‘Ik hou van je! zeg ik tegen hem, maar het klinkt als Hé!’, ‘De zon, de sterren, de oceaan, de bomen, alles heb ik opgegeven voor jou.’, ‘Als mensen verliefd worden, vatten ze vlam’ en zo kan ik nog een tijdje doorgaan! Ik geef je de zon is een boek dat je meeneemt naar een wereld waar onze realiteit voor even niet bestaat. Jude en Noah laten je geen seconde meer los. Ik wil meer van dit!

 

Ik geef je de zon / Jandy Nelson / vertaald door Aimee Warmerdam / Blossom Books / 2015 / 364 pag. / ISBN 9789020679779

No Comments

Post a Comment