In Ultimatum wordt Nathalie Underwood vermoord, hoofdverdachte: Alexander van Zandt. Rechercheur Hanna Vincennes wordt op de zaak gezet, maar heeft te maken met druk van buitenaf en twijfels over of ze de zaak wel aan kan. Aron Mulder, voormalig psychiater, komt er in Nederland achter dat het zijn zoon is die verdacht wordt van de moord en vindt het tijd om eindelijk naar Amerika te gaan om te helpen. Vijf jaar geleden was Aron namelijk zelf verdachte van de moord op zijn vrouw, waarna Alexander emigreerde.

Het boek is fijn geschreven, vlot en met kleurrijke beschrijvingen. Ik kon de omgeving en de personen duidelijk voor me zien en daardoor hield het mijn aandacht vast. Er is gekozen voor een wisselend perspectief, hierdoor krijg je een bredere visie op hoe de situatie is en het is boeiend om te zien hoe de perspectieven elkaar overlappen of raken.

Hanna en Aron zijn de personages die het meeste gevolgd worden. Ze zijn interessant en hebben elk een verleden dat hun blik op de moordzaak vertroebelt. Dit zorgt ervoor dat de personages heel menselijk overkomen, ze zijn bij lange na niet perfect. Het zijn geen personages die je misschien heldhaftig zou noemen, maar toch zijn hun keuzes zeker niet onbegrijpelijk.

Alle personages die verder meespelen en dan met name alle personen die Hanna spreekt om te achterhalen wie de moord gepleegd heeft, voegen iets toe. Ze maken voor zowel Hanna als de lezer stukje bij beetje duidelijk dat de vermoorde Nathalie Underwood niet zo’n perfect meisje was als ze in eerste instantie leek.
Dan is er nog een kleine rol voor de media, de personages worden ermee geconfronteerd en ik vond het leuk om de druk die de media meebrengt terug te zien in dit boek. De honger van mensen om maar een dader te hebben vond ik een boeiend gegeven dat je aan het nadenken zet.

Tussendoor komt de moordenaar drie keer aan het woord en dat perspectief zorgt voor extra frustratie. Hoewel Hanna het al opmerkt, is vanuit het perspectief van de moordenaar extra duidelijk dat hij spelletjes speelt en dat hij de touwtjes beter in handen heeft dan wie ook. De spanning die in deze thriller zit, is er met name omdat je wil weten wie aan het langste eind trekt.

Door het boek heen probeerde ik logischerwijs te achterhalen wie de dader was en hoe het af zou lopen. Wie de dader was wist ik niet en ook het einde wist me heel erg te verrassen. Het einde is gedurfd en origineel, maar wel geloofwaardig en daarom erg sterk. Ultimatum is een thriller waarvan ik heb genoten. Het boek houdt je geboeid en de personages zijn menselijk. Het einde verraste positief en ik raad het boek zeker aan.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 18 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
Ultimatum / Daan Heerma van Voss en Thomas Heerma van Voss / Uitgeverij Prometheus / 2015 / 275 pag./ ISBN 9789044626131

No Comments

Post a Comment