Margriet Alberda lijkt haar leven helemaal op de rit te hebben als moeder van de kleine Pim met een eigen bakkersbedrijfje op Elba. Hoe meer tijd verstrijkt, hoe moeilijker het wordt om haar verleden in Nederland te blijven verbergen voor haar nieuwe vrienden op het eiland. Verdriet achtervolgt haar en bovendien wacht haar echtgenoot met een failliet pannenkoekenrestaurant en scheidingspapieren op haar terugkomst. Langzaam komen we als lezer te weten wat er is gebeurd in Nederland waardoor Margriet zo halsoverkop naar Elba is gevlucht.

De titel van dit boek maakte mij nieuwsgierig: De circusvrouw. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Is ze zelf een artiest of een medewerker bij het circus? Of moeten we de titel niet zo letterlijk nemen en heeft het te maken met het karakter van de vrouw? Vastbesloten achter de betekenis te komen van de titel, begon ik met lezen.

De hoofdstukken veranderen van plaats en tijd: Elba in het heden, het pannenkoekenrestaurant en de kermis, waar de eigenzinnige Bruno een attractie beheert, in het verleden. Bij andere boeken zorgt deze afwisseling er vaak voor dat ik door wil blijven lezen, omdat het vorige hoofdstuk dan stopt op een spannend punt of met een open vraag. Helaas kwam ik heel moeilijk door De circusvrouw heen. Ik werd niet nieuwsgierig genoeg om door te blijven lezen. Waar dat aan lag, kon ik in het begin niet zo goed plaatsen. Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat ik de dialogen niet fijn vond om te lezen en ik ook geen fan ben van de hoofdpersoon zelf. Achter de ware betekenis van de titel ben ik overigens ook niet gekomen. ‘De kermisvrouw’ is voor mij een logischere keuze, maar waarschijnlijk heb ik de clou van het verhaal gemist.

Door de vrolijke, maar mysterieuze voorkant had ik een ander soort boek verwacht. Een boek met meer metaforen en moeilijker taalgebruik, met een spannender plot. Voor diegenen die van een extreem open einde houden, is dit boek wel een aanrader. Schroom echter niet dit boek te gaan lezen, misschien kunnen jullie mij de lichtpunten van het boek laten zien. Daar is De Leesfabriek immers voor, toch?

De circusvrouw / Jelmer Jepsen / Xander uitgevers / 2015 / 255 pag. / ISBN 9789401603713

No Comments

Post a Comment