Op de kaft van Aangeraakt trekt een sticker met daarop de tekst ‘Aanbevolen door Karin Slaughter’ – een bekende thrillerschrijfster – de aandacht. Een veelgebruikte marketingtruc, maar in dit geval heeft het boek echt een aanbeveling verdiend. Ben je nog op zoek naar een spannende thriller voor de vakantie? Dan is Aangeraakt misschien wel iets voor jou.

In de roman wordt privédetective Tessa Leoni ingehuurd om de ontvoering van het gezin Denbes – vader, moeder, dochter – te onderzoeken. Ze moet het speelveld delen met de FBI en hulpsheriff Wyatt Foster en zijn team. Ondanks gezamenlijke inspanningen lijkt het aantal vragen zich alleen maar op te stapelen. Waarom een heel gezin ontvoeren? Waarom wordt er geen losgeld geëist? Zijn de ontvoerders ingehuurd, en zo ja, door wie? Ondertussen wordt het gezin gevangen gehouden in een voormalig bouwproject van Justin Denbes – de echtgenoot – en worstelen zij met dezelfde vragen. De ontvoerders lijken hun in leven te willen houden, maar waarom? De situatie verslechterd wanneer verborgen problemen binnen het gezin aan het licht komen, problemen die pijnlijk duidelijk maken dat de Denbes geen gelukkig gezin vormen. Uiteindelijk komt het boek tot een verrassende conclusie, zowel voor de lezer als voor de personages.

Lisa Gardner gebruikt verschillende perspectieven. Als lezer kijk je mee over de schouder van Leoni, Foster en Libby Denbes (de echtgenote). De verschillende perspectieven helpen het mysterie achter de ontvoering in stand te houden en eerst zelfs te vergroten. Via de Denbes krijg je als lezer bijvoorbeeld inzicht in de ontvoerders, maar die informatie leidt niet tot een vroegtijdige onthulling van de motieven achter de ontvoering.

Het boek heeft alle klassieke thriller-elementen, waaronder de ‘geplaagde detective’, in tweevoud. Leoni probeert als alleenstaande moeder haar veeleisende beroep te combineren met de zorg voor haar dochter. Nu twee jaar na de dood van haar echtgenoot, wordt ze nog altijd verdacht van moord op haar man en het onderzoek naar de ontvoering brengt haar weer in contact met de mensen die haar destijds beschuldigden. Foster is ook alleenstaand – overspel, geen moord – maar had graag een gezin gewild en compenseert zijn gemis door af en toe op de kinderen van vrienden en collega’s te passen.

Aangeraakt (Touch & Go) is het tweede boek in de Tessa-Leoni-serie, welke sinds begin dit jaar drie boeken telt. Hoewel het goed mogelijk is te beginnen bij boek twee, zou ik toch aanraden eerst Korte Metten (Love you more) te lezen, waarin verschillende personages en verhaalelementen worden geïntroduceerd die weer terugkomen in Aangeraakt.

Deze recensie is geschreven door Tina Bruinsma. Zij studeerde in 2012 af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij volgde daar de opleiding Engelse Taal en Cultuur.
Aangeraakt / Lisa Gardner / vertaling Els Fraci-Ekeler / Uitgeverij De Bezige Bij- Cargo / 2014 / 457 pag. / ISBN 9789023486800

No Comments

Post a Comment