Met Paper Towns brengt John Green opnieuw een van zijn bestsellers op het witte doek!
ACHTERGRONDARTIKEL Door journalist Marjon Kok

John Green was al geen onbekende toen hij vorig jaar de harten van miljoenen jonge mensen veroverde met The Fault in Our Stars. De film werd een megasucces. Van het boek – Een weeffout in onze sterren – gingen er alleen al in Nederland en Vlaanderen 220.000 over de toonbank (Nederlandse en Engelse boeken bij elkaar opgeteld). Goed nieuws dus dat Warner Bros. er geen gras over heeft laten groeien. Eind juli verschijnt Paper Towns in de bioscoop. Een film naar het gelijknamige boek, dat in 2008 verscheen.

Paper Towns is het zinderende verhaal van Margo Roth Spiegelman, een meisje dat zoveel van mysteries houdt dat ze er zelf één wordt. Q (Quentin) en Margo Roth Spiegelman zijn negen jaar en onafscheidelijk als ze in het park een dode man vinden. Daarna hebben ze tien jaar lang geen contact, tot Margo op een nacht aanklopt op het raam van Q’s kamer. In de uren die volgen maken Q en Margo een bizarre tocht door de stad, waarin ze dingen doen die onuitvoerbaar lijken en wraak nemen op hun plaaggeesten. De dagen erop komt Margo niet op school. Sterker nog, ze verschijnt helemaal nergens meer. Ze lijkt totaal van de aardbodem gevaagd. Waar is Margo Roth Spiegelman?

Haar ouders zijn niet geïnteresseerd. Q laat het er niet bij zitten. Hij móét weten waar ze is. Als hij erachter komt dat Margo cryptische aanwijzingen heeft achtergelaten, volgt Q haar spoor. Samen met zijn vrienden Ben en Radar, in een MPV door Amerika. Een waanzinnige roadtrip waarin Q er langzaam achter komt dat Margo niet is wat ze lijkt, en hijzelf ook niet.

Paper Towns heeft alles in zich om het succes van The Fault in Our Stars op z’n minst te evenaren. Alleen al de cast. Margo Roth Spiegelman wordt vertolkt door supermodel Cara Delevingne en Nat Wolff, die we kennen van The Fault in Our Stars, kruipt in de huid van Q.

De schepper van Margo en Q, John Green, was nauw betrokken bij de film. Green is schrijver, maar een fenomeen op zichzelf. Op YouTube heeft de Amerikaan uit Indianapolis samen met zijn boer Hank een videoblog, iedere donderdag ‘precies’ drie minuten. Het YouTube-kanaal ‘VlogBrothers’ heeft alleen al 2,5 miljoen volgers; het kunnen er inmiddels ietsje meer zijn, want het aantal groeit met de dag. Klik het aan en zie hoe John Green op de set van Paper Towns nu eens dolt met Cara Delevingne (Margo in de film), dan weer een serieuzere toon aanslaat met Nat Wolff (Q).

Het verklaart meteen hoe John Green de harten van zijn onwaarschijnlijke schare lezers binnen dendert. Het is zoals Cara Delevingne ergens tegen John Green (37) zegt nadat ze bekent dat ze Paper Towns ‘natúúrlijk’ heeft gelezen: ‘Ik wist helemaal niet dat jij zó oud was. En zó goed ook…’

De film Paper Towns is vanaf eind juli te zien in de bioscoop.
Klik hier voor de eerste trailer van de film!
En hier voor de tweede trailer die op 2 juni vrijkwam!
Paper Towns / John Green / vertaling Aleid Benders / Uitgeverij Lemniscaat / filmeditie / 2015 / 316 pag. / ISBN 9789047707370

No Comments

Post a Comment