De autistische Per Pennings is programmeur. Hij leeft zoveel mogelijk op zichzelf. Totdat hij verliefd wordt op Raan. Ze komt plots zijn leven binnen en lijkt meteen niet meer weg te denken: ze kookt voor hem, neemt hem mee op sleeptouw en stelt hem voor aan haar familie. Tot Pers verbazing woont ze met haar 26 jaar nog thuis bij haar moeder en broers. Maar hoe meer hij Raan probeert te begrijpen, hoe meer afstand ze neemt. Per komt steeds meer mannen tegen in het leven van Raan en hij doet zijn best om alles bij te houden in schema’s en lijstjes. Maar een ding is duidelijk: hij heeft nu niet langer de touwtjes in handen.

Martine de Jong: één van de recensenten van Recensiekoning.nl. Ze schrijft scherp, grappig en boeiend. Dit is over het algemeen ook het geval in haar debuut De Mannen van Raan. Ze knutselt met zinsopbouw, woorden en humor. En daarmee knalt de Jong er in de eerste pagina’s meteen wat quotes in die het herhalen waard zijn. ‘Ik geloofde toen in Sinterklaas, en als Sinterklaas je een dagboek geeft, dan neem je het in gebruik. Ook al was het nog geheim dat hij eigenlijk mijn vader was.’

Karakters
Hoofdpersonage Per wordt per direct al goed uitgewerkt neergezet. Hij heeft een doordacht karakter, is grappig en op sommige vlakken wellicht herkenbaar. Maar waar Per meteen een leuk en interessant karakter lijkt, is Raan precies het tegenovergestelde. Ze verdwijnt plots, laat belangrijke vragen onbeantwoord en lijkt ondanks haar daden niet veel te geven om Per, die juist tot over z’n oren verliefd is. Waar soms nog een haat-liefde relatie ontstaat tussen lezer en karakter is Raan gewoonweg onsympathiek. Het verhaal an sich blijft wel wat laag bij de grond. Er zit niet ontzettend veel diepgang in het verhaal, wat het op sommige punten ietwat saai maakt. Het boek had zonder problemen een aantal pagina’s korter mogen zijn, om er op die manier wat meer snelheid in te brengen.

Pakkend
Het fijne aan dit debuut is dat je ondanks het wat trage verhaal, toch wilt blijven lezen. Martine de Jong weet de lezer vast te houden door niet meteen alles uit de doeken te doen. Ze laat niet alleen vragen over Raan achter bij Per, maar ook bij de lezer. En juist dat maakt dat het boek, ondanks wat saaiere punten, goed weg leest.

Bij het haardvuur
Ondanks het, op sommige punten, ietwat trage verhaal, maakt de humor en schrijfstijl van Martine de Jong heel wat goed aan De Mannen van Raan. Het is bij lange na niet het beste boek van dit jaar, maar wel prima leesvoer voor op vakantie.

De mannen van Raan / Martine de Jong / Uitgeverij Podium / 2015 / 208 pag. / ISBN 9789057597145

No Comments

Post a Comment