In deze Vlaamse roman stap je een vierluik binnen, waarvan de puzzelstukje langzaam in elkaar schuiven. Reine De Pelseneer vertelt het verhaal van Lisse, die onmogelijk verliefd is, van Tino die ontdekt dat zijn vader een affaire heeft, Ada die in het bejaardentehuis terug kijkt op haar grote liefde met Max en Seb die zijn ex maar niet kan vergeten.

Over het verhaal zal ik verder niets verklappen omdat er dan al gauw te veel verraden wordt. De titel van dit boek doet op het eerste gezicht een chicklit vermoeden, maar niets is minder waar. In het verhaal van elke hoofdpersoon zit wel een onverwachte wending, die het geheel in een heel ander daglicht stelt.
Lisse, Tino, Ada en Seb zijn denkers en dromers, die heel erg bezig zijn met het hoe en waarom in hun leven en de liefde.

Reine de Pelseneer weet hun gedachten op zo’n manier te beschrijven dat het me in vervoering bracht. Dit komt vooral door haar schrijfstijl. Deze is dromerig en toch direct. Op een bepaalde manier doet het heel erg denken aan de ingehouden stormachtigheid van Italiaanse schrijvers als Alessandro d’Avenia. Je voelt mee met allemaal, met name door de herkenbaarheid van de gedachten en emoties. Ze leven veel in hun hoofd, maar weten ook de wereld buiten te vinden, door elkaar en hun (vakantie)baan.

Daarnaast is het zomerse Antwerpen, waar het verhaal zich afspeelt, mooi neergezet. Door de gedetailleerde beschrijving van de plekken waar de hoofdpersonen zijn, komt er extra detail in het verhaal. Ik werd toch wel nieuwsgierig naar de stad.

Door het wisselende vertelperspectief, heeft het verhaal vaart. De paden van Lisse, Tino, Ada en Seb beginnen te kruisen, waardoor vriendschappen ontstaan en, met name, de wat introverte Tino en Lisse beter met hun gevoelens leren te dealen. Het enige minuscule minpuntje is dat het verhaal, voor mij, net een iets te netjes einde heeft. Bij de sfeer en de stijl van het boek had een opener einde mooier gepast. Maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Deze roman is het YA-debuut van Reine De Pelseneer. Ik ben nu al benieuwd naar haar volgende.

Is liefde lastig? / Reine De Pelseneer / Uitgeverij De Eenhoorn / 2015 / 295 pag. / ISBN 9789462910034

No Comments

Post a Comment