Tessa en Marius zijn geliefden en in Godin, held vertelt Gustaaf Peek die liefdesgeschiedenis. Hij vertelt deze geschiedenis in omgekeerde volgorde, van dood tot de eerste ontmoeting. Een boeiend gegeven, dat mij erg aansprak.Mijn eerste kennismaking met dit boek was positief, Gustaaf Peek heeft namelijk een fijne schrijfstijl. Hij weet de omgeving tot leven te brengen en daardoor zat ik direct in het boek. Helaas beschrijft hij ook veel seks, op zich geen probleem, maar op een manier dat het mij totaal niet aanspreekt. En na de zoveelste seksscène begint het ook als herhaling van een herhaling aan te voelen.

Godin, held wordt dus verteld van het einde naar het begin. Ik weet dat er al meer boeken op eenzelfde soort manier geschreven zijn, maar voor mij was het een hele nieuwe manier van een verhaal lezen. Helaas waren er een aantal minpuntjes aan de uitwerking. Het eerste was dat ik het heel lastig vond om in te schatten hoeveel tijd er telkens verstreek tussen de hoofdstukken. Er wordt afgeteld en je weet dus dat de personages jonger worden, maar helaas staan er geen jaartallen bij en wordt maar zelden de leeftijd verteld. Dit zorgde ervoor dat ik af en toe het gevoel had een beetje in het verhaal verdwaald te zijn.

Het tweede wat me tegenviel, was dat er minder verhaal in zat dan ik had gehoopt. Het eerste deel riep bij mij vragen op en geeft je het gevoel dat er genoeg is wat je nog te weten zal komen. Helaas wordt er weinig ingegaan wordt op sommige dingen, zoals de zoon van Tessa en hoe haar relatie met haar man was. Gustaaf Peek heeft zich echt tot het verhaal rond Tessa en Marius beperkt en dat vond ik jammer. Daarnaast leer je de personages niet erg goed kennen, waarom Tessa en Marius zo naar elkaar blijven verlangen heb ik niet uit het verhaal kunnen halen en dat was juist waar ik naar zocht. De nadruk ligt erg op seks in dit boek en de laatste honderd pagina’s gaven weinig toevoegingen aan het verhaal en de personages. Het begin, dus de laatste hoofdstukken kwamen op mij gehaast over.

Godin, held is geen boek dat ik met tegenzin uitgelezen heb, maar wel een boek dat meer in zich had. De sfeerbeschrijvingen vond ik goed en die trokken me dan ook meteen in het boek. Helaas was er teveel seks waardoor het boek in herhaling viel en had ik liever nog wat meer verhaal gezien.

Deze recensie is geschreven door Jacoline Maes, 18 jaar, uit Bleiswijk. Jacoline, 6 VWO leerling aan het Melanchthon Bergschenhoek, schrijft ook over boeken op haar eigen blogsite Wereld achter woorden.
Godin, held / Gustaaf Peek / Uitgeverij Querido / 2014 / 274 pag. / ISBN 9789021456829

No Comments

Post a Comment