Ondanks dat ik regelmatig ‘looplees’ heb ik maar één keer overwogen te ‘fietslezen’. Dat was toen ik volledig in My Life Next Door was gezogen en moest weten hoe het verder ging. En niet alleen dat, ik dacht ook als hoofdpersoon Samantha en leefde in het verhaal. Dat is meestal de reden waarom we boeken lezen, om in iemands anders wereld te zijn en even te vergeten wie we zelf zijn.

Samantha Reed komt uit een vermogend gezin en heeft alles, maar al jaren bespiedt ze haar buren, de familie Garrett, en verlangt naar de rommeligheid die er in het tienkoppige gezin heerst. Haar moeder veracht hen daarentegen, omdat ze speelgoed laten slingeren en het gras niet regelmatig maaien. Wanneer Samantha een relatie krijgt met Jase Garrett – kind nummer drie – wordt ze onderdeel van zijn leven, alleen houdt ze hem buiten dat van haar. Maar als de twee werelden van Samantha met elkaar in aanraking komen, zorgt dat ervoor dat ze voor een groter dilemma staat dan ze aankan.

Omdat het verhaal heel erg in balans is, word je volledig meegesleept in het boek. Je rolt langzaam in het leven van Samantha en daarbij worden heel serieuze maar ook leuke en grappige thema’s aangesneden, die ook belangrijk zijn. Daarnaast zijn de hoofdpersonen ook echt zeventien, weliswaar volwassen zeventienjarigen, maar ze doen dingen die bij hun leeftijd passen en praten en denken volgens hun leeftijd. Het verhaal is erg realistisch, er overkomt Samantha niets wat iemand anders niet zou kunnen overkomen, ondanks dat zowel zij als Jase uit een bijzonder gezin komen. Daarnaast heeft Huntley Fitzpatrick een heel fijne schrijfstijl en weet ze je aandacht vast te houden.

De grootste kracht van My Life Next Door is dat de karakters zich ontwikkelen en dat je van ze gaat houden. Samantha en Jase lijken perfect maar Fitzpatrick vormt ze tot menselijke personages met gebreken en onzekerheden. Ook de andere figuren maken op de achtergrond hun eigen ontwikkeling door. Dat zorgt ervoor dat Huntley Fitzpatrick heel veel kan vertellen in één verhaallijn. En Jase’ kleine broertje George is het meest schattige fictieve kind dat je ooit zal tegenkomen, je vergeet zijn uitspraken niet meer omdat ze je hardop laten lachen.

Natuurlijk waren er ook wat minpuntjes, het kon bijvoorbeeld een beetje frustrerend worden dat Samantha constant over zich heel liet lopen. Maar de rest van het verhaal zorgt dat die kleine dingetjes niet echt uitmaken. Ik kijk vooral heel erg uit naar het nieuwe boek van Huntley Fitzpatrick waarin Jase’ zus en beste vriend de hoofdrol spelen.

Ik heb My Life Next Door talloze keren gelezen en nog vaker doorgebladerd, het is één van mijn lievelingsboeken. Als ik ergens anders wil zijn of mijn gedachten even wil uitzetten blijft het een perfect boek om te lezen. Huntley Fitzpatrick heeft met My Life Next Door een verhaal geschreven dat realistisch, luchtig, serieus en grappig is. Het gaat niet alleen over verliefd zijn, maar ook over het hebben van een relatie en over dilemma’s groter dan je eigen wereld.

NB: My Life Next Door is alleen in het Engels verkrijgbaar.

My Life Next Door / Huntley Fitzpatrick / Penguin Books Ltd / 2013 / 432 pagina’s / ISBN 9780142426043

No Comments

Post a Comment