Ghost Boy, het waargebeurde verhaal van een jongen die gevangen zat in zijn eigen lichaam.

Het verhaal wordt verteld door Martin Patorius zelf, de auteur van dit boek. Hij beschrijft zijn ervaringen vanaf het moment dat hij het zich kan herinneren, het moment dat hij als het ware ‘’ontwaakt’’ uit een slapende toestand. Vanaf dit moment krijgt hij alles mee wat er om zich heen gebeurt, maar kan zelf niet lichamelijk reageren op zijn omgeving. Hij heeft het Locked-in-syndroom, gevangen in zijn eigen lichaam. Langzaam ontdekt hij door de verhalen die hij hoort, wat er aan de hand is. Hij is geboren als een normale gezonde jongen, maar rond zijn twaalfde krijgt hij een rare griep en het gaat in snel tempo achteruit. Net zolang totdat hij in een rolstoel beland, niets meer kan en ook niet meer kan communiceren met de buitenwereld. Hij word naar een instelling gebracht voor ernstig gehandicapte kinderen. Aan het begin van de opname is Martin ook werkelijk van de wereld en krijgt niets mee, maar opeens lijkt hij wakker te worden en door te hebben wat er om zich heen gebeurt. In deze toestand blijft hij drie jaar. Acht jaar later maakt hij kennis met een therapeute die zijn pijnlijke spieren masseert en zij lijkt hem te begrijpen en door te hebben, dat hij wel bij kennis is en reageert op prikkels.

De dag breekt aan dat Martin naar centrum wordt gebracht, waar hij een test moet ondergaan, of hij daadwerkelijk contact kan maken en welke manier hem mogelijk hierin zou kunnen helpen. Het gaat om simpele dingen zoals plaatjes aanwijzen, maar het laat zien dat Martin het wel begrijpt en er misschien een mogelijkheid is dat hij na twaalf jaar opgesloten in zijn lichaam, toch bevrijdt wordt als het ware, dat hij van zich kan laten horen.

Vanaf dit moment  gebeurt er veel in zijn leven. Hij laat zien dat hij veel doorzettingsvermogen heeft, maar je leest ook over zijn strubbelingen en hoeveel moeite alles kost, om enigszins te kunnen functioneren. Ook het communiceren met een communicatie systeem, gaat Martin allemaal veel te langzaam en het is een lang leer proces.  Martin laat steeds vaker zijn gedachten uit gaan naar de toekomst, hij wil meer. Hij wil een gewoon leven hebben zoals ieder ander. Hij wil leren, werken, vrienden, communiceren en niet onbelangrijk,  liefde ontvhangen.

Ghost boy is een boek waarvan ik blij ben dat ik hem heb mogen lezen, een boek dat eigenlijk iedereen zou moeten lezen. Wat soms een beetje extra aandacht en het echt kijken naar een ander voor invloed kan hebben op iemand zijn leven, bewijst dit boek zeker.

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas, 25 jaar. Door meerdere chronische ziektes is gewoon werk voor Marion niet mogelijk. Schrijven en lezen zijn haar grootste hobby’s.
Ghost boy / Martin Pistorius / vertaald door Janke Greving / Uitgeverij Kosmos / 2015 / 256 pag. / ISBN 9789021559896

No Comments

Post a Comment