Mike Wingate is op vierjarige leeftijd achtergelaten in een speeltuin, waarna hij in een pleeggezin terecht kwam. Hier heeft hij het moeilijk gehad, aangezien de jongens in het gezin voortdurend met elkaar vechten. Als Mike het een keer opneemt voor een andere jongen, Shepherd White, worden ze vrienden, maar ze verliezen elkaar uit het oog. Nu hij volwassen is werkt hij als aannemer, is hij getrouwd en heeft hij een dochter. Ook heeft hij 40 eco-vriendelijke huizen gebouwd die hem veel geld gaan opleveren. Hij is echter belazerd door een leverancier, wat hem een moeilijk dilemma oplevert. Bovendien wordt hij bedreigd tijdens een feestje, en als hij de hulp van de politie vraagt is wil die eigenlijk meer over zijn onduidelijke verleden weten dan hem helpen. Ten einde raad roept Mike de hulp in van zijn oude vriend Shepherd.

Dit boek komt langzaam op gang, voornamelijk om de spanning op te bouwen. Deze inleiding is echter niet geslaagd, omdat er een belangrijke plot-twist in zit die een kritische lezer zeker zal zien aankomen. Hierdoor zakt het verhaal te veel in. Als de situatie echter meer uit de hand loopt en Shepherd in beeld komt bouwt de spanning weer significant op. Deze spanning wordt versterkt door de angst van Mike voor zijn gezin, die ook doelwitten zijn. Hij en Shepherd worden steeds meer de harde jongens die ze vroeger waren, maar nu om Mike en zijn gezin te redden. Na het spannende middenstuk zakt het verhaal echter weer in, en de ontknoping is – voor mij dan – op zijn zachts gezegd vergezocht. Deze onrealistische kant van het verhaal zorgt voor een teleurstellend einde.

Al met al toch een teleurstellend boek. Er is niet veel psychologische diepgang, de spanning zakt zowel aan het begin als aan het einde van het verhaal te veel in en het plot laat ook te wensen over. Hoewel de spanning die er is er wel voor zorgt dat je het snel leest, is het zeker niet een boek wat blijft hangen.

Deze recensie is geschreven door Sara Everhart, 18 jaar, scholier van het Canisius College in Assen
Jij bent de volgende – Gregg Hurwitz / vertaald door Joost van den Meer / Uitgeverij A.W. Bruna / 2015 / pag. / ISBN 9789400501782

No Comments

Post a Comment