Nixy Bauer is een leveller, iemand die mensen uit een virtual reality game sleept. Nixy is een van de beste levellers die er bestaat en wordt voor geld ingezet om de kinderen van haar klanten uit de Meep te halen. Op een dag wordt Nixy gevraagd de zoon van de ontwerper van het spel uit de game te halen. Maar het lijkt alsof Wyn helemaal niet terug gehaald wil worden. Nixy neemt de baan aan, denkend dat ze zo weer terug is, maar als ze Wyn eenmaal vindt blijkt teruggaan naar de echte wereld onmogelijk.

The Leveller begint meteen al met een scheutje humor en sarcasme. Nixy Bauer, de hoofdpersoon, moet een van haar klasgenoten uit de Meep halen en doet dit op een manier waarbij het stereotype van een “jock” heel duidelijk naar voren komt. Ik zat net in het eerste hoofdstuk en wist gelijk al dat The Leveller leuk en vlot zou lezen. Maar er zitten ook elementen in waaraan ik me nogal kon ergeren. Zo worden er twee Noorse scheldwoorden gebruikt die in mijn ogen onnodig en irritant waren. De schrijver is zelf gek op games en dat merkte ik aan menig vernoeming van onder andere Zelda in het boek. Er zit soms net te veel “geeky” elementen in naar mijn mening. Ik heb daar gewoon over heen gekeken en gezien als iets wat het verhaal onderbouwde en daardoor las het verder prima.

De personages in het boek zijn allemaal erg leuk maar soms net iets te voorspelbaar. Zo is Nixy het stoere meisje dat niks om kleding en make-up geeft en is Wyn de zoon van de rijke magnaat die in tegenstelling tot zijn vader helemaal niks om geld geeft. Toch zijn deze karaktereigenschappen goed gekozen en maken ze The Leveller tot een logisch verhaal.

Het podium van het verhaal is erg creatief opgebouwd. Het spel bedenken heeft de schrijver vermoedelijk heel wat denktijd gekost en de software die in The Leveller wordt gebruikt is ook niet even uit de grond gestampt. Ik hou er van als je kan merken dat de opbouw van werelden en de technologie goed is uitgedacht en geen vragen achterlaat. Vooral hierom vond ik het een goed boek.

Het einde was achteraf voorspelbaar maar het was in mijn hoofd nog niet omgegaan dat het zo zou eindigen. Ik was nog best verrast. Ik vraag me nu wel af hoe het verhaal in deel 2 verder zal gaan, want behalve dat er enkele vragen achter zijn gebleven bij mij vind ik het nou niet een giga cliffhanger. Als je van plan bent dit boek te lezen hoef je je dus geen zorgen maken over het wachten op een vervolg.

Deze recensie is geschreven door Saskia Peeters, 17 jaar en student Engels aan Windesheim in Zwolle. In haar vrije tijd schrijft Saskia graag verhalen en blogt ze op Saskia’s Bookshelf over boeken en meer.
The Leveller / Julia Durango / HarperTeen / 2015 / 256 p / ISBN 9780062314000
Tags:

No Comments

Post a Comment