The Young Elites is het eerste deel in een nieuwe trilogie van Marie Lu. In dit deel maken we kennis met Adelina Amouteru, een meisje dat 10 jaar geleden de blood fever overleefde. Aan de ziekte verloor ze haar oog en hij veranderde haar haarkleur in zilver. Dit maakt haar net als de andere overlevenden een malfetto. Sommige van de malfetto’s hebben echter meer dan alleen uiterlijke veranderingen ondergaan, zij hebben ook bijzondere gaven. De bijzondere malfetto’s, genaamd The Young Elites, worden als dreiging gezien en de inquisitie probeert hen op te sporen met Teren Santoro als leider. De Young Elites vechten terug onder hun naam Dagger Society met als leider de charismatische Enzo Valenciano.

Van Marie Lu las ik al de Legend-trilogie, wat een van mijn favoriete dystopische series is. Mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen ik aan dit boek begon. Gelukkig voldeed het aan die verwachtingen en werden die zelfs overtroffen. Net als de Legend-trilogie leest The Young Elites snel, maar Lu weet toch heel duidelijk de omgeving neer te zetten en de wereld te omschrijven zonder dat dit de snelheid uit het verhaal haalt.

De wereld van The Young Elites is kleurrijk en prachtig beschreven, samen met Adelina leer je meer over zowel haar gaven als die van de andere Young Elites, die haar gered hebben van de inquisitie. Adelina is niet de typische YA heldin, er zit namelijk een duister randje aan haar persoonlijkheid dat je niet zo vaak in andere boeken ziet. Dit duistere aspect is er niet zomaar, het is te begrijpen vanwege haar geschiedenis en Adelina realiseert zich dat ze die duistere kant heeft. Ze moet leren wat haar plek is in de wereld en ik vermoed dat in de vervolgdelen er nog een grote ontwikkeling voor Adelina’s personage is weggelegd.

Niet alleen Adelina heeft een boeiend karakter, ook de andere personages zijn niet eendimensionaal. Het is interessant om te zien hoe acties van de ene persoon de andere beïnvloeden en Lu zorgt ervoor dat de keuzes die gemaakt worden te begrijpen zijn. Of die keuzes goed of slecht zijn is soms lastig te zeggen, net zoals de karakters niet zwart wit zijn, maar complex.

Lu vergemakkelijkt het kunnen meeleven met de karakters door af en toe te switchen van perspectief, zo volgt de lezer ook Teren en Raffaele, een van de Young Elites. Ze switcht niet te vaak, maar op een manier dat het extra spanning oproept zodat je nog nieuwsgieriger wordt naar hoe alles uiteindelijk af zal lopen. Met het einde weet Lu te verrassen, ze maakt keuzes waarvoor lef nodig is, maar daardoor valt dit boek op en weet ik zeker dat ik geen probleem zal hebben om me de gebeurtenissen uit dit deel te herinneren, wanneer deel 2 uitkomt.

The Young Elites/ Marie Lu/ Engelstalig/ Uitgeverij Putnam/ 2014/ 355 blz./ ISBN: 9780399167836

No Comments

Post a Comment