De wereld is aan het eind van zijn bestaan. Van de 8 miljard bewoners zijn er nog maar 21.000 over. Jaylynne is er daar één van. Ze woont samen met haar zusje Abigail, broertje Seth en haar ouders op het enige overgebleven land op aarde: Livores.
Uit onderzoek is gebleven dat het land over een jaar niet meer bewoonbaar is.
Alle bewoners van Livores moeten daarom een test afleggen en hieruit wordt geconcludeerd welke 15.000 mensen overgeplaatst worden naar een andere planeet om voort te leven. Jaylynne en haar 11-jarige zusje Abigail worden er wel voor uitverkoren, maar haar ouders en haar broertje niet.
Maar dat is nog niet eens het grootste probleem. Wat als je erachter komt dat deze zogenaamde ‘perfecte’ en nieuwe planeet nog door andere wezens wordt bewoond?

Fighters is het eerste deel in de Amaryllis trilogie. Het boek is nog niet verschenen, maar wordt normaal dit jaar nog verwacht. Ondertussen is het eerste ontwerp voor de kaft klaar. En wat een verbluffend ontwerp.

Al vanaf bladzijde één wist de auteur mij mee te sleuren in het verhaal. Onder andere door haar vlotte schrijfstijl, die het verhaal nooit in de weg staat. Ze hanteert een duidelijke zinsbouw, een aangename afwisseling van actie en beschrijvingen en geen ellelange onleesbare zinnen. En dat ze niet bang is om een risico te nemen, tonen haar personages en het thema van het boek. De auteur heeft voor een sci-fi thema gekozen dat de laatste tijd steeds meer en meer opduikt en waarbij het dus moeilijker is om origineel te blijven. Ook de naamkeuze en karaktertrekken van sommige personages (een blind zusje, een groot leeftijdsverschil tussen belangrijke personages) zijn opvallend. Maar hier en daar gebruikt Huiberts ook de klassieke kenmerken, zoals de moed, toewijding en zelfopoffering van het hoofdpersonage. Kenmerken die we bij veel personages kunnen terugvinden. Eén van de beste vergelijkingen is die met Katniss Everdeen uit The Hunger Games, die naar mijn gevoel wel heel wat gelijkenissen vertoont met Jaylynne. Ik heb dit gedurende het hele verhaal niet als storend ervaren. Ze slaagt er dus in origineel te blijven en haar personages herkenbaar te maken voor haar lezers. Hierdoor krijg je ook steeds het gevoel dat je het verhaal echt meebeleefd en niet enkel als toeschouwers het schouwspel van bovenaf bekijkt. De emoties zijn in sommige passages zo tastbaar en voelbaar, dat ze je even naar de keel grijpen.

Fighters is het eerste deel van een trilogie die we zeker in de gaten moeten houden. Hopelijk worden deel twee en drie net zo spannend en meeslepend als deel één. Ik kan alvast niet wachten!

Fighters / Minca Huiberts / 203 pag. / nog niet verschenen

No Comments

Post a Comment