6 maanden geleden werd Maggie opeens blind. Alles veranderde drastisch en Maggie moest naar een nieuwe school, ze verloor haar oude vrienden en kon niet meer door met het mooiste wat er voor haar was: voetbal. Echt depressief is ze niet, ze wordt juist rebels.

Maggie ontmoet Ben, een jongen van 10 jaar oud die haar direct leuk vind. De twee praten een tijdje en Ben nodigt haar uit om bij hem te komen eten. Maar er is nog iets, Maggie ziet voor het eerst in zes maanden weer, maar alleen als ze bij Ben is, en de broer van Ben, Mason, is de aantrekkelijke zanger uit haar lievelingsband.

Ben en Maggie raken bevriend. Ben is de enige die weet dat Maggie plotseling weer kan zien. Mason vind dat Maggie zich verdacht gedraagt en denkt dat ze alleen maar een gestoorde fan is die misbruik maakt van zijn kleine broetje om bij hem in de buurt te komen. Maggie moet bewijzen dat dit niet zo is.

Oh man, waar moet ik beginnen? Ik was echt niet van plan om weer een nacht door te halen en in een keer een boek uit te lezen. Ik moest überhaupt de hele dag werken! Maar ja opeens was ik op 10% van het e-book, als snel gevolgd door 50% en toen ik op 75% dacht ik, nou ja dat ene uurtje kan er ook nog wel bij…

Het verhaal sprak me aan toen ik het voor het eerst voorbij zag komen, ik heb een exemplaar voor Kindle aangevraagd en was blij verrast toen ik de mail kreeg dat ik het boek mocht lezen. Ik kan moeilijk e-books lezen omdat ik dan snel wordt afgeleid en weer andere apps open. Maar zo af en toe komt er een goed verhaal voorbij die de gehele avond mijn aandacht vast houdt. The One Thing was er zo’n eentje.

Spijt? Zeker niet! The One Thing is een prachtig boek waarvan ik geen idee had welke kant het op zou gaan. De hoofdpersoon, Maggie, ziet plotseling Ben, een schat van een jongen, maar ze ziet alleen als ze bij hem is. De vraag gedurende het verhaal is; Waarom?

Het is geen waarheidsgetrouw verhaal, of nou ja, de reden dat ze weer ziet is geen wetenschappelijk verklaarbaar feit en om die reden kan Maggie nergens terecht met haar verhaal behalve bij Ben. Maggie is al haar vrienden kwijt uit haar oude voetbalteam en op haar nieuwe school achtervolgd een optimistisch (blind) meisje genaamd Clarissa haar, en Maggie heeft absoluut geen zin om vrienden met haar te worden.

Toen duidelijk werd waarom Maggie weer zicht kreeg als ze bij Ben is kwam ik in een achtbaan van emoties terecht. Op dat moment werd het verhaal nog beter dan het al was en kon ik echt niet meer stoppen. Het mooie was dat Mason eindelijk begon te vertrouwen in Maggie en inzag dat ze door het vuur wilde gaan voor zijn kleine broertje. Ook komt naar voren hoe belangrijk vriendschap en vertrouwen is.

Er zit wat milde romantiek in maar dat speelt zich vooral op de achtergrond en op het laatst af. Het past prima thuis is het genre contemporary en bevat alle elementen die voor mij een verhaal leuk maken. Ik hou niet van cliché, ik hou van ontwikkelingen die personages doormaken en soms een tikkeltje logica.

Ik denk dat menig lezer er wel iets in zal vinden wat ze aan het lezen houdt.
In het boek wordt duidelijk dat iedereen iets heeft om voor te leven en dat slechte gebeurtenissen alleen maar laten zien wie een persoon duidelijk is.
“After all, circumstances don’t change us. They reveal us.”
Bovendien vind je je vrienden op de meest onverwachte momenten.

Het einde was heel toepasselijk en zeker niet geromantiseerd. Het voegde meerwaarde toe want het einde kan het verhaal maken of kraken. Het gaf me een voldaan gevoel en dat is precies wat ik van stand-alones verwacht.

Deze recensie is geschreven door Saskia Peeters, 17 jaar en student Engels aan Windesheim in Zwolle. In haar vrije tijd schrijft Saskia graag verhalen en blogt ze op Saskia’s Bookshelf over boeken en meer.
The One Thing / Marci Lyn Curtis / Disney Hyperion / September 2015/ 336 p. / ISBN 9781484709023 /

No Comments

Post a Comment