Onderweg met Roadie volgt de helft van een popduo, nadat dit tweetal is opgebroken. De verteller is aan de drank en drugs geraakt en als hij de kans krijgt om een hond van een kennis, Roadie, naar Amerika te brengen, grijpt hij deze aan. Door deze roadtrip komt hij in aparte situaties terecht en blikt hij terug op zijn leven en probeert zichzelf weer bij elkaar te krijgen.

Dit is het debuut van Thomas Acda, die zelf ook bekend is geweest als popduo met Paul de Munnik onder de naam Acda en de Munnik. Daarnaast acteert hij.

Vaak ben ik wat huiverig als een acteur of zanger ineens een boek uitbrengt, ik heb meer dan eens gehad dat dat behoorlijk tegenviel. In Onderweg met Roadie is juist het tegendeel waar. Het boek wist me te verrassen door me aan het lachen te krijgen, maar ook door me soms te raken vanwege hele mooie zinnen en inzichten.

In dit boek is de balans tussen humor en serieuze dingen goed verdeeld, het boek wordt niet zwaar, maar blijft ook niet te oppervlakkig waardoor het bijblijft. De verteller is goed neergezet, door het boek heen komt hij dingen over zichzelf te weten en krijg je goed inzicht in waarom er gebeurd is wat er is gebeurd. Ook Roadie, de hond, is geweldig om over te lezen, met name omdat je door de ogen van de verteller steeds wat meer vertedering voor het dier begint te voelen.

Ook erg knap vond ik hoe Acda de flashbacks verweeft met het heden, alles valt uiteindelijk prachtig in elkaar. Sommige gebeurtenissen komen terug en ga je later in het boek in ander perspectief zien, maar dit is niet op een manier gedaan dat je het gevoel hebt dat het geforceerd is of een herhaling, juist heel subtiel.

Het enige minpuntje dat ik bij dit boek heb is dat ik sommige gebeurtenissen ietwat ongeloofwaardig vond overkomen, maar aan de andere kant zorgt dit er wel voor dat het niet het zoveelste boek over een road trip is en zorgen de bizarre situaties juist voor humor.

Onderweg met Roadie is een boek waarvan ik genoten heb, er zitten hele mooie vondsten in en de manier waarop alles uiteindelijk op zijn plek valt is er een die ik vaker zou willen zien in boeken. Ik zal dus zeker het volgende boek wat Thomas Acda schrijft (ik hoop in ieder geval dat er een volgend boek komt!) ook oppakken.

Onderweg met Roadie/ Thomas Acda/ Uitgeverij Lebowski/ 2015/ 208 blz./ ISBN: 9789048827930

No Comments

Post a Comment