Een enorm dik boek met lange zinnen en moeilijke woorden. In eerste instantie lijkt het een boek die alleen geschikt is voor de geoefende lezer maar niets is minder waar. De twee spannende verhaallijnen, van Mercurio en Giuditta, die langzaam een worden, loodsen je er doorheen.

Mercurio, een straatarme jongen, zwerft door de straten van Venetië op zoek naar vrijheid en de warmte van een gezin. een Joodse charlatan geeft zich uit voor dokter en verwerft faam als psychotherapeut. zijn beeldschone dochter, droomt van een leven als modeontwerpster. Alle drie proberen ze aan het harde straat leven van Venetië te ontsnappen, waar armoede, discriminatie, en de terreur van gangsterleiders aan de orde van de dag zijn.

Het boek staat vol met tegenstellingen en laat zich leiden door golven van emotie. Waardoor je als lezer niet meer goed weet hoe je, je moet voelen. Het ene moment heb je een sterke maag nodig en het volgende moment gaat het over een bloeiende liefde in de Italiaanse zon. de verwarring wekt wel een bepaalde spanning op. Die spanning van de verhaallijnen die het boek voor iedere lezer toegankelijk maakt is tegelijkertijd ook de valkuil van het boek, het is voor iedereen, de identiteit gaat als het ware verloren en dat maakte dat het boek mij niet echt aangreep. Het zorgde er voor dat ik het boek steeds moeiteloos kon weg leggen.

Het meisje dat de hemel aanraakte is een romantisch verhaal dat niet zoetsappig word neergezet, het is een interessant boek voor jong en oud. Maar toch moet je over behoorlijk wat discipline beschikken om het boek in een keer uit te kunnen lezen.

Deze recensie is geschreven door Noah ten Hoor, 17 jaar, leerling van het R.S.G. Wolfsbos te Hoogeveen

Het meisje dat de hemel aanraakte / Luca di Fulvio / vertaald door Erika Venis / Uitgeverij Mistral / 2013 / 957 pag. / ISBN 9789048818365

No Comments

Post a Comment