Voel je jezelf soms een analfabeet of hou je simpelweg niet van lezen? Dan is het onmogelijke mogelijk geworden! Ik heb een boek gevonden, met plaatjes en wat voor plaatjes! Wauw! Het zijn niet zomaar plaatjes, het zijn blootgelegde levenswijzen van stammen die met uitsterven bedreigd worden.

Een project van Jimmy Nelson. Hij heeft in drie jaar tijd alle uithoeken van de wereld bezocht om de meest bijzondere stammen vast te leggen op camera. Hij deed dit echter niet alleen. Naast zijn apparatuur nam hij ook Hannelore Vandenbussche, de auteur van het gelijknamige boek, mee om hem te assisteren. Het is een boek dat de verhalen achter de foto’s verteld. Hannelore verteld niet alleen haar reisverhaal, ze heeft een schrijftalent dat ervoor zorgt dat je met haar mee gaat op reis. Het is ontzettend persoonlijk. Soms zelfs zo persoonlijk dat je jezelf als lezer, tijdens het lezen, wel eens afvraagt of je, als je in haar schoenen had gestaan, dat wel zo open en bloot had opgeschreven. Maar dat is nou precies de kracht van het boek. De persoonlijkheid grijpt je aan en neemt je mee. Het boek geeft een eerlijk, realistisch beeld. Hannelore laat niets aan de verbeelding over, wat humoristisch en, tegelijkertijd, prachtige situaties oplevert.

Before they pass away is een boek dat je jezelf laat opvreten van jaloezie, als je van reizen houdt. Maar ook een boek dat je als lezer als een razende opeet, geen bladzijde blijft onbekeken. Achter elke bladzijde zit weer een nieuw avontuur verscholen, zowel vertaald in woorden als in prachtige portretten. Het boek blijft je verrassen en verbazen over alle culturen. Maar bovenal amuseert het. Kortom, er gaat letterlijk én figuurlijk een wereld voor je open. Geen reisbrochure kan hier tegenop.

Deze recensie is geschreven door Noah ten Hoor, 17 jaar, leerling van het R.S.G. Wolfsbos te Hoogeveen

Before the pass away/Hannelore Vandenbussche/2015/Uitgeverij Brandt/240 blz./ISBN: 9789492037183

No Comments

Post a Comment