De verteller van De Helleveeg is Albert Egberts, maar de persoon waar het echt om draait is zijn tante Tiny, ook wel Tientje Poets genaamd en met een karakter waarnaar de titel verwijst. Het verhaal beslaat een grote periode, van Alberts kindertijd tot hij zelf vader is en ondertussen kom je langzaam achter het familiegeheim waardoor Tiny op haar omgeving wraak lijkt te willen nemen. De Helleveeg is het vijfde deel in De Tandeloze Tijd serie van Van der Heijden, maar ook zonder de andere delen te hebben gelezen, is dit boek goed te volgen. Wel weet ik na het lezen van De Helleveeg dat ik de andere delen ook op zal pakken.

Het opvallendste wat me te binnen schoot toen ik dit boek dichtsloeg, was dat ik eigenlijk geen enkel personage echt mocht. Geen van allen zijn ze sympathiek en er wordt behoorlijk wat gevit op elkaar. Toch zorgt dit er niet voor dat je het boek aan de kant wil gooien, want juist het feit dat het eigenlijk zo’n vervelende familie is, zorgt er ook weer voor dat je gefascineerd blijft lezen, wachtend op wat het familiegeheim echt is. En ondanks dat het geen familie is die je mag, kan je je wel voorstellen dat er zulk soort mensen echt rondlopen. Ze zijn wel een beetje karikaturaal, maar het is ook weer niet over de top.

Het verhaal vond ik wat minder sterk, want het grote familiegeheim had ik van te voren aan zien komen. Wat dat betreft was het dus wat voorspelbaar en daardoor vond ik het boek uiteindelijk niet zo boeiend als het misschien geweest had kunnen zijn. Toch bleef het me wel het hele boek vasthouden, want Van der Heijden schrijft erg prettig. Hij gebruikt niet al te moeilijke taal en de hoofdstukjes (binnen grotere hoofdstukken) zijn klein, waardoor het makkelijk is om het af en toe weg te leggen.

Wat dit boek wel erg goed maakt is dat er een groot tijdsbestek bekeken wordt. Hierdoor krijg je echt een beeld van de familie door de tijd heen. De relaties worden duidelijker en je ziet langzaam dingen verschuiven, maar ook zijn er dingen die altijd hetzelfde blijven. Je hoeft dus niet bang te zijn voor het grote tijdsverloop in dit redelijk dunne boek (zeker in vergelijking met de andere boeken in deze reeks), want het voelt niet alsof er daardoor gaten vallen in het verhaal.

Een fijn boek dus, dat nieuwsgierig maakt naar wat Van der Heijden nog meer over Alberts leven heeft geschreven.

De Helleveeg/ A.F.Th. van der Heijden/ Uitgeverij De Bezige Bij/ 2013/ 244 blz./ ISBN: 9789023483915

No Comments

Post a Comment